Nekateri analitiki menijo, da je Hamas raketiranje Izraela sprožil, da bi odvrnil pozornost od zahtev prebivalstva na blokiranem območju Gaze, ki zahtevajoprekinitev sovražnosti s Fatahom, ki vlada na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Nekateri analitiki menijo, da je Hamas raketiranje Izraela sprožil, da bi odvrnil pozornost od zahtev prebivalstva na blokiranem območju Gaze, ki zahtevajoprekinitev sovražnosti s Fatahom, ki vlada na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Izraelske sile so v mestu Rafa blizu meje z Egiptom v napadu na vozilo ubile Hamasovega poveljnika, 29-letnega Tayserja Abu Snima in dva njegova telesna stražarja, v ločenem napadu pa je bil ubit še en člana Hamasa.

Mediji v Izraelu poročajo, da iz Gaze, kjer od leta 2007 vlada Hamas, še naprej z raketami obstreljujejo Izrael, pri čemer je bilo ranjenih pet ljudi. Nasilje me Palestinci in Izraelom se je povečalo, odkar so pred dnevi s protitankovsko raketo zadeli izraelski šolski avtobus. Hamas trdi, da je bilo raketiranje odgovor na umor njegovih voditeljev prejšnji teden in da njihov cilj ni bil šolski avtobus.

"Nismo vedeli, da je avtobus, ki smo ga ciljali, prevažal šolarje," je zatrdil predstavnik gibanja in poudaril, da po cesti, kjer se je vozl avtobus, v katerem je bil ob vozniku en šolar, pogosto vozijo izraelska vojaška vozila. Izrael vztraja, da bi moral kdorkoli je streljal, spoznati, da gre za šolski avtobus, ker je bil rumene barve.

Od četrtka je v izraelskih napadih umrlo najmanj 18 Palestincev, med njimi 11-letni deček. V petek je predstavnik izraelske vojske dejal, da "obžalujejo, ker teroristična organizacija Hamas deluje znotraj svojega civilnega prebivalstva, ki ga uporablja kot človeški zid".

Izrael in Hamas napovedala nove napade
Izrael je sporočil, da želi Hamasu dati lekcijo zaradi tega napada, ki ga je izraelski premier Benjamin Netanjahu označil kot "prekoračitev meje". Član izraelskega varnostnega kabineta in minister za izobraževanje Gideon Sa'ar je napovedal, da se bodo izraelski napadi na Gazo nadaljevali. "Ne bomo dopuščali sporadičnega streljanja ali prekinitve življenja v Izraelu," je povedal za izraelski radio.

Hamas je napovedal, da bo stopnjeval svoje napade na Izrael, če ta ne bo ustavil svojih zračnih napadov na območje Gaze, in judovsko državo okrivil za stopnjevanje nasilja, mednarodni skupnosti pa očital molk.