Izraelske naselbine so po mednarodni zakonodaji nezakonite. Foto: Reuters
Izraelske naselbine so po mednarodni zakonodaji nezakonite. Foto: Reuters

Kot poroča časnik Haaretz, je vlada omenjeno vsoto namenila poleg že potrjenih 88 milijonov za širjenje naselbin.

Izraelske naselbine na okupiranem Zahodnem bregu so po mednarodni zakonodaji nezakonite in so ena največjih ovir za mir, saj so zgrajene na zemlji, ki jo imajo Palestinci za del svoje bodoče države. K ustavitvi gradnje oz. širitve naselbin so pozvale tako ZDA kot Evropska unija, pa tudi večji del preostale mednarodne skupnosti.

Izraelska vlada trdi, da je širitev gradnje nujna, saj jih skrbijo varnostne razmere. Od oktobra namreč ugotavljajo naraščanje palestinskih napadov, pri čemer se večji del nasilja dogaja na Zahodnem bregu. "Dodelitev dodatnih sredstev je del načrta za okrepitev skupnosti na Zahodnem bregu," je pojasnil Netanjahu ob začetku srečanja kabineta. Ob tem je dejal, da bodo dodatna sredstva močno okrepila varnost, pomagala malim podjetjem in spodbudila turizem. Poleg tega naj bi s tem denarjem nadgradili turistično infrastrukturo, športne objekte in kulturne dogodke.

Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Saeb Erekat je potezo označil za "zaušnico mednarodni skupnosti". "Izrael počne vse, kar lahko, da bi sabotiral že sam poskus dosege pravičnega in trajnega mirovnega sporazuma," je povedal.