Zasežene naj bi bile rakete zemlja-zemlja. Foto: Izraelska vojska
Zasežene naj bi bile rakete zemlja-zemlja. Foto: Izraelska vojska

Na ladji s panamsko zastavo so bili po trditvah Izraelcev raketni izstrelki M-302, ki naj bi jih izdelali v Siriji in nato prepeljali v Iran. Pripadniki posebnih enot izraelske mornarice so se na ladjo vkrcali ob obali Sudana.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je bil prevoz orožja prikrita akcija Irana, orožje pa bi bilo lahko po njegovih besedah uporabljeno proti Izraelu.

Izraelski obveščevalci so pošiljki, ki je bila na poti v Port Sudan, sledili več mesecev, potem ko so rakete z letalom prepeljali iz Damaska v Teheran in nato v pristanišče na jugu Irana. Tam so jih natovorili na civilno ladjo, ki je nato odplula v Irak, kjer so dodali še zabojnike s cementom.

Ladjo s 17 člani posadke bodo zdaj prepeljali v pristaniško mesto Eilat na jugu Izraela. Izraelska vojska je sporočila, da vse kaže, da se posadka ni zavedala vsebine tovora in zato njeni člani niso med osumljenci.

Izrael je v preteklih letih zasegel že več pošiljk z orožjem, ki naj bi bilo namenjeno Hamasu v Gazo in libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah.

Hamas je zanikal, da bi bilo prestreženo orožje namenjeno njemu in v trditvah Izraela vidi samo opravičevanje za zaporo Gaze. V Ljudskem uporniškem odboru, oboroženem krilu gibanja, so prepričani, da so izraelske trditve "izgovor za začetek skorajšnje nove izraelske agresije na Gazo".