Izrael ima ob meji z Egiptom že postavljeno 240 kilometrov dolgo mrežno ograjo. Foto: Reuters
Izrael ima ob meji z Egiptom že postavljeno 240 kilometrov dolgo mrežno ograjo. Foto: Reuters

"Izraela ne bo preplavil val nezakonitih prebežnikov in terorističnih aktivistov," je bil jasen Netanjahu.

Nova mrežna ograja bo nadaljevanje že postavljene 240-kilometrske pregrade, ki poteka ob meji z Egiptom. Izrael ima prav tako ograjo, ki poteka na meji s Sirijo, nadaljuje pa se na okupiranem območju Golanske planote in Zahodnega brega.

Ob tem je dejal, da Izrael do krize, ki je doletela prebežnike iz Afrike in Sirije, ni ravnodušen. "A Izrael je majhna država, zelo majhna, mi nimamo ne geografskega ne demografskega manevrskega prostora. Zato moramo nadzorovati svoje mejne prehode," je dejal po poročanju Al Džazire. Namen izraelskih oblasti je izpopolniti varnostni sistem na mejah s sosednjimi državami.

Poziv Abasa
Tako vodja izraelske opozicije Isaac Herzog kot palestinski predsednik Mahmud Abas sta v preteklih dneh pozvala izraelski politični vrh, naj v državo sprejme sirske begunce. Abas je imel pri tem v mislih Palestince, ki živijo v Siriji, in ne morejo priti v enklavo, saj vse zunanje meje nadzira Izrael.

V Izraelu naj bi bilo okoli 4.500 prebežnikov, večinoma iz Eritreje in Sudana. Tisti, ki niso v priporu, pa živijo v izredno slabih življenjskih razmerah na jugu Tel Aviva. Človekoljubne organizacije pri tem opozarjajo, da so bili številni - predvsem afriški prosilci za azil - prisiljeni v "prostovoljne" odhode iz države, še poroča Al Džazira.