Prihod prvih prebežnikov na železniško postajo v Münchnu. Foto: Reuters
Prihod prvih prebežnikov na železniško postajo v Münchnu. Foto: Reuters
Hegyeshalom
Vlak z begunci je obtičal pred avstrijsko mejo. Foto: Reuters
Avstrija
Avstrijske oblasti so v poostrenem nadzoru v jutranjih urah odkrile več kot 200 migrantov in aretirale pet ljudi, ki jih sumijo tihotapljenja ljudi. Foto: Reuters
Šengen zaradi beguncev na preizkušnji
Tednik: Obljubljena Evropa
Val beguncev proti Avstriji

Iz Budimpešte so proti Dunaju danes krenili najmanj štirje vlaki s prebežniki, ki so jih za nekaj ur zaustavili na avstrijski meji, a jim nato dovolili nadaljevati pot. Čeprav so avstrijski organi najprej zatrjevali, da bodo spustili le migrante, ki na Madžarskem niso zaprosili za azil, pa je bilo njihovo število preveliko in vlaki so z vsemi potniki nadaljevali pot.

Predtem je dopoldne v madžarski prestolnici na stotine migrantov zasedlo vlake v smeri Nemčije in Avstrije. Policisti, ki so na železniški postaji Keleti beguncem preprečevali vstop na vlake, so se umaknili in beguncem pustili proste roke, čeprav številni niso imeli ustreznih vizumov za potovanje po Evropski uniji.

Na železniški postaji na Dunaju so migrante pričakali prostovoljci, ki so jih oskrbeli z vodo in sadjem, medtem ko so avstrijski policisti le opazovali dogajanje. Zvečer je München dosegel prvi vlak z okoli 200 migranti.

"Hvala bogu nihče ni vprašal za potni list. Ni policije, ni težav," je dejal 33-letni učitelj angleščine Halil iz sirskega mesta Kobane, ki je v avstrijsko prestolnico prispel skupaj z ženo in bolno hčerko, s katerima je namenjen v Hamburg na severu Nemčije, kjer upajo na boljše življenje kot v domovini.

Halil je še povedal, da Sirci kličejo nemško kanclerko kar "mama Merkel" zaradi njenega sočutja do migrantov, ki se z nemirnih kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu in severu Afrike zgrinjajo v Evropo.

Avstrija zaostruje nadzor meje
Zaradi navala migrantov je Avstrija na svojih vzhodnih mejah poostrila nadzor potniškega prometa, s čimer se hoče tudi odločneje zoperstaviti tihotapljenju ljudi.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je sporočila, da bodo poostren nadzor nad vozili izvajali na vseh pomembnejših mejnih prehodih na mejah s Slovaško, Češko, Madžarsko in Slovenijo, na obmejnem območju pa bodo poostren nadzor izvajali tudi na glavnih meddržavnih prometnicah. Pregledali bodo vsa vozila, za katera bodo sumili, da tihotapijo begunce, ukrep pa so uskladili z bavarskimi, madžarskimi in slovaškimi oblastmi.

Avstrijsko notranje ministrstvo je ob tem sporočilo še, da gre zaradi nadzora pričakovati večje zastoje na cestah. Tako so že danes z madžarske strani meje poročali o kar 30-kilometrskem zastoju pred mejnim prehodom Nickesldorf-Hegyeshalom, o večkilometrskih zastojih pa poročajo tudi z nekaterih drugih mejnih prehodov na madžarsko-avstrijski meji.

Maša za umrle begunce
Ukrep so uvedli za nedoločen čas, zanj pa so se odločili, potem ko so prejšnji teden na avtocesti južno od Dunaja v tovornjaku z madžarskimi registrskimi tablicami odkrili trupla 71 beguncev. Tamkajšnja policija je v povezavi s tragedijo do zdaj aretirala pet ljudi.

Na Dunaju so se nocoj z mašo in množičnim shodom, ki se ga je udeležilo okoli 20.000 ljudi, spomnili 71 beguncev, ki so se na vzhodu Avstrije pred kratkim zadušili v tovornjaku, medtem ko so v upanju na boljše življenje hoteli v Evropo. Maše v dunajski katedrali sv. Štefana so se udeležili številni predstavniki avstrijske vlade, med njimi tudi kancler Werner Faymann.

Odkrili 200 beguncev in aretirali pet tihotapcev
Že danes so avstrijske oblasti v poostrenem nadzoru odkrile več kot 200 migrantov in aretirale pet ljudi, ki jih sumijo tihotapljenja ljudi. "V nekaj urah, odkar smo začeli izvajati operacijo in ukrepe, ki smo jih uskladili z Nemčijo, Madžarsko in Slovaško, smo v različnih vozilih odkrili več kot 200 beguncev in prijeli pet tihotapcev," je povedal generalni direktor za javno varnost na ministrstvu za notranje zadeve, Konrad Kogler.

Avstrija v prihodnjih dneh računa na prihod številnih novih migrantov in beguncev, zato bodo na najbolj obremenjenih območjih okrepili tudi policijsko navzočnost. Policiste iz Štajerske in Koroške bodo tako napotili na Gradiščansko, na mejo z Madžarsko.

Medtem je slovaški premier Robert Fico sporočil, da se bodo premierji srednjeevropskih držav (Češke, Poljske, Slovaške in Madžarske) konec tedna sešli na izrednem zasedanju, kjer bodo razpravljali o begunski krizi v Evropi.

Šengen zaradi beguncev na preizkušnji
Tednik: Obljubljena Evropa
Val beguncev proti Avstriji