Sorodniki Izraelcev, ki so bili ubiti v napadih palestinskih samomorilcev, so protestirali proti napovedani izpustitvi zapornikov. Foto: EPA
Sorodniki Izraelcev, ki so bili ubiti v napadih palestinskih samomorilcev, so protestirali proti napovedani izpustitvi zapornikov. Foto: EPA
John Kerry
Pogajanja bodo potekala pod pokroviteljstvom Johna Kerryja. Foto: Reuters

Izraelci in Palestinci bodo za isto mizo na mirovnih pogovorih sedeli prvič po letu 2010, srečanje bo trajalo dva dni. Na tokratnem sestanku sicer še ni pričakovati vsebinske razprave, opredeljen naj bi bil zgolj delovni načrt za pogajanja v prihodnjih mesecih.

To je poudaril tudi predstavnik Palestincev za mirovni proces Jasir Abed Abo, ki je dejal, da napovedani pogovori še niso mirovna pogajanja, ampak gre za to, da bi z Izraelci opredelili temelje za morebitna mirovna pogajanja. "Odprta so še nekatera postopkovna vprašanja in politične teme, ki bi jih morale razjasniti na za obe strani zavezujoč način, preden se lahko nato na Bližnjem vzhodu začnejo dejanska pogajanja," je dejal.

Palestinci: Izpustitev kot pogoj
Za oživitev bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov si je več mesecev prizadeval ameriški državni sekretar John Kerry. Uradni termin pogovorov so sporočili šele, ko je Izrael odobril izpustitev 104 palestinskih zapornikov.

Izpustitev, ki bo potekala po korakih, je po dolgi in razgreti razpravi v nedeljo odobrila vlada v Jeruzalemu. Palestinci so izpustitev izpostavili kot enega od pogojev za vrnitev za pogajalsko mizo. Zatem je Kerry govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in njuni pogajalski skupini uradno povabil v Washington. V povabilu je Kerry znova poudaril pogum, ki sta ga izkazala Netanjahu in Abas. "Hvaležni smo za njuno voditeljsko moč," je zapisal.

Sporočilo ZDA razkriva še, da bo na izraelski strani pogajalsko skupino vodila ministrica za pravosodje Cipi Livni, na palestinski strani pa bo glavni pogajalec Saeb Erekat. Abas je pred tem v Ramali dejal, da bo nekdanji ameriški veleposlanik v Izraelu Martin Indyk spremljal pogajanja kot ameriški posrednik.