IAEA s sedežem na Dunaju je prvič po letu 1991 sprejela resolucijo, v kateri poziva Izrael k podpisu pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Foto: EPA
IAEA s sedežem na Dunaju je prvič po letu 1991 sprejela resolucijo, v kateri poziva Izrael k podpisu pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Foto: EPA

Arabske države v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) so v petek s pomočjo glasov t. i. držav v razvoju ter Rusije in Kitajske dosegle, da je agencija Združenih narodov prvič po 18 letih sprejela nezavezujočo resolucijo, ki izraža zaskrbljenost zaradi "izraelske jedrske zmožnosti". Izrael je resolucijo obsodil, češ da izpostavlja judovsko državo, medtem ko nekatere njene sosede ogrožajo njen obstoj. Jeruzalem je zavrnil sodelovanje z agencijo in njenimi inšpektorji.

Iranski veleposlanik pri agenciji Ali Asgar Soltanieh je glasovanje o resoluciji označil za "veličasten trenutek" in "zmagoslavje zatrtega naraoda Palestincev". "Izrael ne bo sodeloval s to resolucijo, ki je namenjena zgolj utrjevanju političnih sovražnosti," pa je dejal pef izraelske delegacije David Danieli.

Zahod: Resolucija ni pravična
Resolucija je bila sprejeta z 49 glasovi za in 45 proti, 16 držav pa se je vzdržalo. Države v razvoju so glasovale za, zahodne države pa proti resoluciji. Slednje menijo, da je nepravično in neproduktivno izolirati državo članico, arabske države pa menijo, da je Izrael sam kriv za resolucijo, ker ni podpisal 40 let stare pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Ob tem arabski diplomati opozarjajo, da nenadzorovana izraelska vojaška moč ustvarja neravnotežje moči na Bližnjem vzhodu.

Izrael je ob Indiji in Pakistanu edina država, ki ni podpisala NPT-ja, hkrati pa naj bi bila edina bližnjevzhodna država z jedrskim orožjem, čeprav to ni bilo nikoli niti potrjeno niti zanikano.