Izrael Iranu nakazuje, da je povsem pripravljen na napad na iranske objekte, ki so v okviru iranskega jedrskega programa, za katerega pa Teheran trdi, da je za civilne namene. Foto: EPA
Izrael Iranu nakazuje, da je povsem pripravljen na napad na iranske objekte, ki so v okviru iranskega jedrskega programa, za katerega pa Teheran trdi, da je za civilne namene. Foto: EPA
Golamreza Agazadeh in Ali Laridžani
Agazadeh (desno), ki je veljal za prvega moža iranskega jedrskega programa, ni bil vpet v pogajanja z Zahodom zaradi programa. Foto: EPA

"Te priprave bi morali jemati resno. Izrael vlaga čas, da se pripravi na kompleksnost napada na Iran. Ti manevri so sporočilo Iranu, da se bo Izrael odzval na iranske grožnje," je povedal neimenovani izraelski obrambni uradnik. Pošiljanje ladij v Rdeče morje naj bi Iranu nakazalo, da lahko v bližino Irana hitro namesti svoje orožje za napad. Izraelske jedrske podmornice in letala bi lahko uporabili za napade na več kot ducat domnevnih iranskih jedrskih objektov, ki so odaljeni več kot 1.200 kilometrov od Izraela.

Dolgoletni vodja iranske Organizacije za jedrsko energijo Golamreza Agazadeh je iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu pred skoraj tremi tedni podal odstopno izjavo, Ahmadinedžad pa je odstop sprejel. Hkrati je odstopil tudi kot podpredsednik države. Razlog za odstop glavnega človeka v razvoju iranskega jedrskega progama še ni znan. Agazadeh je bil na čelu iranske jedrske organizacije od leta 1997, ko ga je na položaj imenoval nekdanji reformistični predsednik Mohamed Hatami, na čelu pa je ostal tudi po izvolitvi Ahmadinedžada leta 2005. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bil blizu vodji opozicije Miru Hoseinu Musaviju, protikandidatu Ahmadinedžada na zadnjih predsedniških volitvah, ki so sprožile val nasilja v Iranu.
V torek sta izraelski vojni ladji tipa saar 5, najboljši, kar ju premore izraelska vojska, pluli skozi Sueški prekop do Rdečega morja, deset dni prej pa podmornica tipa delfin. Izrael ima šest takih podmornic, na treh naj bi bilo nameščeno jedrsko orožje. Vodja egiptovske diplomacije Ahmed Aboul Gejt je potrdil prehod ladij in poudaril, da imajo v skladu z dogovorom med Kairom in Jeruzalemom izraelske ladje pravico do tega. Ni pa želel ugibati o tem, ali gre za opozorilo Iranu ali kaj drugega.

Izrael javno kaže "vojaške mišice"
Medtem ko so arabski mediji poročali, da gre le za vaje, pa je omenjeni neimenovani vir opomnil, da ni naključje, da Izrael izvaja take manevre. Times ob omenjenih manevrih izraelskih ladij omenja še skorajšnje testiranje protiraketnega sistema Arrow Izraela in ZDA nad Tihim oceanom. Sistem Izrael varuje pred morebitnimi raketnimi napadi Irana in Sirije. Izraelske zračne sile pa naj bi s svojimi lovci F16C sodelovale pri vajah v zračni bazi Nellis v Nevadi.

"To niso skrivne operacije. Bile so javno napovedane, da bi pokazale izraelske vojaške sposobnosti", je dejal. Izrael pa ima še en razlog za navzočnost v Rdečem morju, saj poskuša ustaviti tihotapljenje orožja iz Irana na območje Gaze.

Tudi Egipt nezaupljiv do Irana
Eden izmed izraelskih diplomatov je potrdil, da Izrael krepi vezi z nekaterimi arabskimi državami, ki so prav tako zaskrbljene zaradi iranskega jedrskega programa. Posebej je omenil skupno nezaupljivost Izraela in Egipta do Irana.

Podpora napadu v zameno za popuščanje pri pogajanjih
Izraelski mediji poročajo, da je na vidiku dogovor med Izraelom in zahodnimi voditelji o mednarodni podpori izraelskemu napadu na iranske jedrske objekte v zameno za popuščanje pri bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih. Izrael naj bi bil pripravljen popustiti pri oblikovanju palestinske države in ustavitvi gradnje judovskih naselij na Vzhodnem bregu v zameno za podporo napadu, ki naj bi se po besedah britanskega diplomatskega vira zgodil v roku enega leta. "Izrael je iransko grožnjo postavil pred judovska naselja," pa je povzel visoki evropski diplomatski vir.