Izraelski parlament. Foto: EPA
Izraelski parlament. Foto: EPA

V skladu s koalicijskim dogovorom bo vodenje prehodne vlade do oblikovanja nove prevzel zunanji minister Jair Lapid.

Zakon o razpustitvi parlamenta in razpisu volitev so v tretjem in zadnjem branju poslanci in poslanke sprejeli z 92 glasovi od skupno 120 in brez glasov proti. S tem se je zaključil enoletni mandat premierja Naftalija Beneta, ki je vodil koalicijo osmih strank, v kateri je bila prvič v zgodovini države tudi stranka Palestincev v Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malo pred tem so poslanci in poslanke podprli 1. november za datum predčasnih volitev. Zavrnili so predlog opozicije pod vodstvom nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja o razpisu volitev 25. oktobra, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Benet in Lapid sta sicer namero o razpustitvi parlamenta in predčasnih volitvah sporočila v ponedeljek, potem ko sta izčrpala vse možnosti za stabilizacijo svoje leto dni stare vladne koalicije.

Benetova vlada je prisegla julija lani, s čimer so rešili dve leti trajajočo politično krizo v Izraelu. Koalicija je bila sestavljena iz osmih strank s celotnega političnega spektra, prvič je bila v njej tudi stranka Palestincev v Izraelu. Zelo krhka je bila že od samega začetka, aprila letos pa je izgubila večino v parlamentu, ko jo je zapustila peščica poslancev.

Premier v obrambo nezakonitim naseljencem

V zadnjih tednih je doživela več neuspehov, opozicija pa jo je 6. junija dodatno spodkopala, ko je zbrala večino glasov proti podaljšanju zakona, ki več kot 475.000 izraelskim naseljencem v nezakonitih naselbinah na zasedenem Zahodnem bregu zagotavlja enake pravice, kot jih imajo ostali Izraelci.

Benet, ki je goreč zagovornik nezakonitih naselbin, ki predstavljajo kršenje mednarodnega prava, se je zato raje odločil za razpustitev parlamenta in razpis volitev. Zakon je bilo namreč treba podaljšati do danes, sicer bi naseljenci izgubili pravno zaščito po izraelski zakonodaji. Zaradi razpustitve parlamenta pa se bo ta zakon samodejno podaljšal, poroča AFP.

Lapid naj bi vodenje vlade prevzel opolnoči po lokalnem času oziroma danes ob 23. uri po srednjeevropskem.