Izraelski vojaki na Golanski planoti so si vzeli čas za počitek. Foto: Reuters
Izraelski vojaki na Golanski planoti so si vzeli čas za počitek. Foto: Reuters

Sirija je najprej uničila izraelsko vojaško vozilo, ki je po po njenih trditvah prečkalo črto prekinitve ognja na Golanski planoti. Izrael se je na to odzval s streljanjem. V incidentu ni bilo ranjenih.

"Naše oborožene sile so uničile izraelsko vozilo z vsem, kar je bilo v njem. Vozilo je prečkalo črto prekinitve ognja in se je premikalo proti vasi Bir Adžam na osvobojenem sirskem območju Golanske planote," je sporočila sirska vojska.

Državi še nista podpisali premirja
Incident se je zgodil v času vse večjih napetosti med Izraelom in Sirijo. Spodadi v Siriji so se že večkrat preselil tudi na Golansko planoto, v zadnjih tednih so se zgodili štirje incidenti, ko so izstrelki prileteli na drugo stran razmejitvene črte med državama. Sirija in Izrael sta sicer v vojnem stanju od leta 1948, a v zadnjih letih je bilo na meji med državama relativno mirno. Kot je znano, je Izrael zasedel Golansko planoto v vojni leta 1967. K svojemu ozemlju jo je priključil leta 1981, a te poteze mednarodna skupnost ni priznala.

Nov dan, novo nasilje
Državljanska vojna v Siriji je medtem zahtevala žrtve tudi v sosednjem Libanonu. V obmejnem okraju Akar je eksplodiralo osem granat, pri tem pa je bilo ranjenih najmanj devet ljudi. Med ranjenimi so sirski begunci. V libanonskem mestu Tripoli na severu države je bil v ponedeljek ubit vojak, ko je vojska poskušala končati spopade med libanonskimi nasprotniki in privrženci režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Nasilje se nadaljuje tudi v sami Siriji. V spopadih za mesto Kusair, ki velja za strateško mesto, saj sirsko prestolnico Damask povezuje z obalo, je bilo v spopadih ubitih več deset ljudi, predvsem borcev.