Črto premirja med Sirijo in Izraelom že vse od leta 1967 nadzirajo opazovalci Združenih narodov, med katerimi je tudi en slovenski vojak. Foto: EPA
Črto premirja med Sirijo in Izraelom že vse od leta 1967 nadzirajo opazovalci Združenih narodov, med katerimi je tudi en slovenski vojak. Foto: EPA
Sirski uporniki
Sirski uporniki so vse bolj nezadovoljni nad odnosom Zahoda in sosednjih arabskih držav, ki po njihovem mnenju naredijo premalo za strmoglavljenje režima Bašarja Al Asada. Foto: Reuters

Na videoposnetku uporniki grozijo, da talcev ne bodo izpustili, dokler se z območja ne umaknejo sile predsednika Bašarja Al Asada. Novico o zajetju modrih čelad so potrdili tudi Združeni narodi.

"Pripadniki Združenih narodov so bili na redni oskrbovalni nalogi, pri čemer so se ustavili pri opazovalni postojanki št. 58, ki je bila pretekli konec tedna močno poškodovana in evakuirana zaradi ostrih spopadov v bližnji Al Džamli," so sporočili na sedežu ZN-a v New Yorku.

Napredovanje upornikov na severu
Uporniki so sporočili tudi, da so v sredo prevzeli nadzor nad mestom Raka na severu Sirije. Boji za zadnjo trdnjavo Asadovih sil na območju so trajali dva dni, je sporočil sirski Observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki je prvi sporočil tudi novico o zajetju modrih čelad.

Oklepniki in neprebojni jopiči za upornike
Britanija bo opozicijskim silam zagotovila oklepna vozila in zaščitne jopiče "za zaščito življenj", je danes v parlamentu v Londonu napovedal britanski zunanji minister William Hague. Poslali jim bodo za 13 milijonov funtov "neubojne" opreme in sanitetnega materiala, je napovedal.

Gre za "nujen, sorazmeren in zakonit" odgovor na "izjemno trpljenje ljudi", je še dejal Hague. Nekateri britanski poslanci so sicer izrazili zaskrbljenost, da se bo Velika Britanija tako vpletla v vojaško intervencijo v Siriji.

Video, ki so ga objavili uporniški ugrabitelji modrih čelad

Sirski uporniki zajeli modre čelade
Sirski uporniki zajeli modre čelade