V ZDA so McAfeeju očitali tudi utajo prihodkov od govorniških nastopov. Foto: Reuters
V ZDA so McAfeeju očitali tudi utajo prihodkov od govorniških nastopov. Foto: Reuters

75-letni McAfee je bil v zaporu zaradi domnevnih davčnih goljufij. V ZDA mu je grozila 30-letna zaporna kazen, poroča Guardian.

Katalonska policija, Mossos d'Esquadra, je potrdila smrt. Katalonsko pravosodno ministrstvo je sporočilo, da so pazniki v zaporu skušali oživljati McAfeeja, a je bilo prepozno. Odprli so preiskavo njegove smrti.

Španski mediji pišejo, da je šlo za samomor. Njegov odvetnik je za Reuters v sredo zvečer sporočil, da se je McAfee očitno obesil v svoji zaporniški celici, sicer pa naj bi se nameraval pritožiti na vse obtožbe, "saj je bil borec", poroča BBC.

McAfeeja so aretirali lanskega oktobra na mednarodnem letališču v Barceloni, kjer se je želel vkrcati na letalo za Carigrad. Špansko vrhovno sodišče je dan pred njegovo smrtjo odobrilo izročitev v ZDA, a odločitev še ni bila dokončna, saj bi se nanjo lahko pritožil, odobriti pa bi jo moral še španski ministrski kabinet.

Tožilstvo v ameriški zvezni državi Tennessee je podjetniku očitalo, da se je med letoma 2016 in 2018 izognil plačilu davkov, ker ni poročal o prihodkih od promocije kriptovalut, za katere je opravljal svetovalna dela, pa tudi o zaslužkih s svojimi govorniškimi nastopi in prodajo pravic do svoje življenjske zgodbe za dokumentarec.

Zapor, v katerem je umrl McAfee. Foto: Reuters
Zapor, v katerem je umrl McAfee. Foto: Reuters

Ustanovitelj protivirusne programske opreme McAfee

McAfee je v 80. letih ustanovil istoimensko protivirusno programsko opremo, ki je na trgu ponudila prvi komercialni antivirusni program. S podjetjem je do razhoda ustvaril precej dobička, a se je podjetje pozneje distanciralo od kontroverznega ustanovitelja. Tehnološki velikan Interl je leta 2010 kupil McAfee za 7,6 milijarde dolarjev (6,37 milijarde evrov).

Njegovo zasebno življenje je bilo pestro; v Angliji rojeni podjetnik je v letih 2016 in 2020 pod okriljem libertarne stranke dvakrat kandidiral za predsednika ZDA. V zadnjem času se je ukvarjal z jogo, ultralahkim letalstvom, teorijami zarote in proizvodnjo zdravil zelišč, piše Guardian.

Večkrat aretiran v povezavi z umorom in orožjem

Pod drobnogledom medijev se je znašel leta 2012, po nerazrešenem umoru njegovega soseda v Belizeju. Družina pokojnika ga je okrivila za umor, a ga je sam zanikal in trdil, da je bil on resnična tarča morilca. Policija je v povezavi z zadevo McAfeeja skupaj z njegovo 17-letno partnerico odkrila v Gvatemali.

Leta 2015 je bil v ZDA aretiran zaradi vožnje pod vplivom opojnih substanc in nezakonitega posedovanja orožja. Leta 2019 so ga znova aretirali, tokrat v Dominikanski republiki, zaradi vnosa orožja v državo.

McAfee ob izgonu iz Gvatemale. Foto: Reuters
McAfee ob izgonu iz Gvatemale. Foto: Reuters

Teoretiki zarote menijo, da je bil umorjen

V zadnjem času je na družbenih omrežjih zagovarjal različne teorije zarote in svoje sledilce nagovarjal k sodelovanju na trgu kriptovalut, zaradi česar je bila proti njemu marca vložena tudi obtožnica na sodišču na Manhattnu.

Takrat je bil že v španskem zaporu, od koder je v intervjuju za Independent dejal, da je zapor "neverjetno zanimiva izkušnja" in da se ne namerava vrniti v ZDA. Umrl je po tem, ko je na Twitterju delil objave o slabih razmerah v zaporu, zaradi česar njegovi sledilci in privrženci teorij zarot sklepajo, da je bil umorjen.