Drugo leto bodo Japonci poskusno premaknili urne kazalce za dve uri naprej. Foto: Reuters
Drugo leto bodo Japonci poskusno premaknili urne kazalce za dve uri naprej. Foto: Reuters

Japonska je ena izmed redkih gospodarskih velesil, ki ne uporablja premikanja ure, a zdaj oblasti razmišljajo, da bi naslednje leto uvedli poskusno obdobje.

K temu je japonskega premierja Šinza Abeja pozval tudi vodja organizacijskega odbora tokijskih olimpijskih iger Joširo Mori, predvsem zaradi skrbi za varnost športnikov.

"Povedal sem mu, da premikanje ure ni koristno le za olimpijske igre, ampak je pomembno tudi z mednarodne perspektive, da zaščitimo okolje na Zemlji," je po sestanku z Abejem dejal Mori.

Japonska se je letošnje poletje soočila s hudim vročinskim valom, med katerim je umrlo najmanj 120 ljudi.

Ker bodo olimpijske igre potekale konec julija in na začetku avgusta, ki sta na Japonskem najtoplejša in najbolj vlažna meseca, organizatorje skrbi za zdravje športnikov, še posebej tistih, ki nastopajo v jutranjih urah.

Vlada naj bi že razmišljala, da bi prihodnji julij in avgust urne kazalce premaknili za dve uri naprej, s čimer naj bi se pripravili na olimpijske igre, ki bodo čez dve leti.

Glede na javnomnenjsko anketo, ki jo je opravila javna televizija NHK, je bilo 51 odstotkov vprašanih naklonjeni ideji uvedbe poletnega časa, le 12 odstotkov pa jih je bilo proti.