Množica je pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu vzklikala protijaponska gesla. Foto: Reuters
Množica je pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu vzklikala protijaponska gesla. Foto: Reuters
Kitajski protest zaradi otokov

Nesoglasja med Tokiem in Pekingom glede otočkov Senkaku/Diaoju, ki ležijo na pomembni plovni poti, v njihovi bližini pa so tudi pomembna nahajališča rudnin, se še zaostrujejo in ogrožajo tudi trgovsko sodelovanje med državama, sicer največjima azijskima gospodarstvoma.

Panasonic in Canon sta se umaknila
V najhujših kitajskih protesti proti Japonski v zadnjih desetletjih so se konec tedna množice ljudi zgrinjale na ulice in celo napadale znana japonska podjetja, kot sta Honda in Toyota. Japonski elektrotehnični velikan Panasonic je zato v Čingdau zaprl dva svoja obrata, izdelovalec fotografske opreme Canon je prav tako zaprl tri tovarne na Kitajskem, za podoben korak se je odločilo še nekaj japonskih firm. V več mestih so bili uničeni japonski supermarketi. V mestu Šendžen na jugu Kitajske so morali policisti proti protestnikom uporabiti solzivec in vodne topove.

Protesti pred veleposlaništvom
Kitajski državni mediji, ki so podrejeni vladajoči Komunistični partiji, so pozvali k bojkotu japonskega blaga, proteste pa so označili kot "razumljive". V nedeljo se je pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu zbralo več tisoč ljudi, ki so v poslopje metali steklenice in žogice za golf, peli kitajsko himno in vzklikali protijaponske slogane.

Japonski premier Jošihiko Noda je kitajske oblasti pozval, naj zagotovijo varnost japonskim državljanom in podjetjem v svoji državi. "Smo drugo in tretje največje gospodarstvo na svetu in kitajski razvoj je v interesu Japonske," je še dodal in izrazil prepričanje, da "ta problem lahko premagamo, če ne pozabimo na širšo sliko" dvostranskih vezi med državama.

ZDA ne želijo izbrati strani
Ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki je v okviru azijsko-pacifiške turneje prispel v Tokio, obiskal pa bo tudi Kitajsko in Novo Zelandijo, pa je medtem opozoril, da bi lahko ozemeljski spori med Japonsko in Kitajsko prerasli v širši regionalni konflikt, če se provokacije na obeh straneh ne bodo umirile. Skrbi ga, da bi ob nadaljnjih izzivanjih na eni izmed sprtih strani prišlo do napačne sodbe, ki bi vodila v nasilje. "V interesu vseh je, da državi ohranita dobre odnose in se izognita nadaljnjim napetostim," je dodal.

Protesti so izbruhnili, potem ko je japonska vlada pretekli teden sporočila, da je od zasebnika za okoli dve milijardi jenov (slabih 20 milijonov evrov) kupila tri od skupno petih otokov. Nakup je sprožil hudo jezo na Kitajskem, šest kitajskih ladij pa je v petek vplulo v vode okrog spornega otočja.

Kitajski protest zaradi otokov