83-letni cesar Akihito je na oblasti od januarja 1989, zaradi zdravstvenih težav pa se želi umakniti. Foto: Reuters
83-letni cesar Akihito je na oblasti od januarja 1989, zaradi zdravstvenih težav pa se želi umakniti. Foto: Reuters

83-letni cesar, ki so ga operirali na srcu in zdravili za rakom prostate, je v enem redkih javnih nastopov lani dejal, da se boji, da mu bo starost otežila izpolnjevanje svojih dolžnosti. Na položaju ga bo nasledil 57-letni kronski princ Naruhito.

Po glasovanju v spodnjem delu bodo o osnutku zakona razpravljali in odločali še v zgornjem domu, glasovanje pa je predvideno še pred končanjem trenutne seje, ki naj bi se končala v nekaj tednih. Zakon sicer dovoljuje le umik Akihita, ne nanaša pa se na njegove naslednike.

Čeprav ni potrjen načrt o abdikaciji, japonski mediji navajajo, da naj bi se to zgodilo konec prihodnjega leta, ko bo Akihito praznoval skoraj 30 let vladanja. Oblast je prevzel januarja 1989 po smrti svojega očeta Hirohita.

Nazadnje je japonski vladar odstopil leta 1817, ko je to storil cesar Kokaku.

Zakon predvideva tudi spremembe glede položaja žensk, in sicer je zaradi pomanjkanja moških naslednikov in krčenja števila članov cesarske družine predvideno, da bodo ženske del cesarske družine tudi po svoji poroki. Zdajšnji zakon zahteva, da zapustijo cesarsko družino.

Po poroki princese Mako, cesarjeve najstarejše vnukinje, s svojim sošolcem s študija bo japonska cesarska družina štela le 18 članov.

Tradicionalisti proti ženskam na čelu prestola
Poleg tega ženske ne morejo naslediti cesarskega prestola. Spodnji dom parlamenta je danes presenetljivo pozval vlado, naj razmisli, da bi ženskam dala večjo vlogo v cesarstvu. Zagovorniki tradicije s premierjem Šinzom Abejem na čelu tovrstnim spremembam odločno nasprotujejo, navadni državljani pa idejo, da bi prestol lahko zasedle tudi ženske, zelo podpirajo.