Japonski proračun za vojsko se bo povečal že šesto leto zapored. Foto: Reuters
Japonski proračun za vojsko se bo povečal že šesto leto zapored. Foto: Reuters

Obrambni proračun se bo povečal že šesto leto zapored, pri čemer naj bi šlo za odziv na vse večjo grožnjo severnokorejskega jedrskega programa. Severna Koreja je namreč letos izstrelila dve raketi čez japonsko ozemlje, nedavno pa je preizkusila medcelinsko balistično raketo, ki je pristala v japonski izključni gospodarski coni.

Del proračuna je namenjen tudi gradnji ameriškega sistema za prestrezanje raket Aegis na kopnem, ki ga je japonska vlada odobrila ta teden. Protiraketni sistem Aegis bo deloval na dveh lokacijah, od koder bo z močnimi radarji pokrival celotno državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aegis bo tretji steber protiraketne obrambe, ki so jo do zdaj zagotavljali z rušilcev in z raketami Pac-3. Japonske oblasti sicer opozarjajo, da bo preteklo še nekaj let, preden bo sistem postal operativen. Operativen naj bi bil leta 2023.

Celoten proračun za prihodnje proračunsko leto, ki se bo začelo aprila, znaša okoli 726 milijard evrov, kar je prav tako rekordna vsota, parlament pa bo o njem razpravljal prihodnji mesec.