Vlada v Tokiu želi, da ljudje sprejmejo pomoč robotov na področju nege. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Vlada v Tokiu želi, da ljudje sprejmejo pomoč robotov na področju nege. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Japonska družba se vse bolj stara, do leta 2025 pa naj bi v državi primanjkovalo 370.000 negovalcev. Razvijalci robotov so se tako osredotočili na proizvodnjo preprostih robotskih naprav, ki bi starejšim ljudem pomagale pri vstajanju iz postelje, namestitvi v invalidski voziček ali vstopanju v kad. Vlada pa vidi še širše možnosti njihove uporabe. Med prioritetami so tako tudi roboti, ki lahko napovejo, kdaj bodo bolniki morali na stranišče.

Kot je po poročanju Guardiana dejal Hirohisa Hirukava, direktor raziskav na področju robotskih inovacij na japonskem Nacionalnem institutu za napredno industrijsko znanost in tehnologijo, sta med cilji tudi lajšanje bremena za medicinske sestre in povečanje avtonomije ljudi, ki še vedno živijo na svojem domu. "Roboti ne morejo rešiti vseh teh težav, lahko pa prispevajo k njihovemu lajšanju," je dejal.

Za zdaj skromna razširjenost
Hirukava je dejal, da se robotika za zdaj uporablja le v okoli osmih odstotkih domov za starejše, delno zaradi visokih stroškov, delno pa zaradi "miselnosti ljudi, ki se ukvarjajo z nego, saj menijo, da morajo tovrstno nego izvajati ljudje". Kot je dodal, bo tudi "na strani ljudi, ki nego prejemajo, sprva psihološko nasprotovanje".

Hirukavov raziskovalni center se je v zadnjih petih letih ukvarjal s projektom z vladno podporo za pomoč 98 proizvajalcem opreme pri preizkušanju robotskih naprav za nego. 15 naprav je bilo razvitih v komercialne proizvode.

Ker se skušajo ohranjati čim nižji stroški in zapletenost, tovrstni roboti še niso podobni ljudem in se ne pogovarjajo z uporabniki, uporabljajo pa pametno tehnologijo, da bi pomagali ljudem v določenih situacijah.

Ena električna naprava je tako namenjena pomoči ljudem pri hoji po mestu. Ko senzorji zaznajo, da hodi uporabnik navzgor, se vklopi funkcija, ki človeku pomaga pri hoji, ko hodi navzdol, pa se vklopijo zavore, da se zmanjša možnost padcev. Hirukava je dejal, da naprava deluje po načelu koles s podporo motorjev.

V skladu z robotsko strategijo vlada upa, da bo 80 odstotkov prejemnikov nege do leta 2020 sprejelo delno pomoč robotov.