Fukušima še vedno čuti posledice lanske katastrofe. Foto: Youtube
Fukušima še vedno čuti posledice lanske katastrofe. Foto: Youtube
Protesti proti jedrski energiji. Foto: EPA

"Ko gledamo nazaj, vidimo problem v tem, da ni bilo vnaprejšnjih priprav na tak dogodek," je zapisala v izjavi za javnost Tepcova interna skupina za reforme, na čelu katere je predsednik družbe Naomi Hirose. "Bi lahko sprejeli potrebne ukrepe s preteklimi ocenami za cunami? Lahko bi ukrepali s sprejemom obsežnejših varnostnih ukrepov," so priznali.

Interna skupina je ob tem zapisala, da se je Tepco bal, da bi prizadevanja za boljšo zaščito jedrskih objektov pred večjimi nesrečami, kakršne so cunamiji, spodbudila protijedrska občutja, povečala tveganje za pravdanje in ovirala operacije. Tepco bi lahko ublažil nesrečo, če bi modificiral električne in hladilne sisteme v skladu z mednarodnimi standardi in priporočili, navaja izjava. Poleg tega bi moralo podjetje usposobiti uslužbence s praktičnimi veščinami ravnanja v kriznih razmerah, namesto, da bi obvezne vaje izvajal kot formalnost.

Priznanje pomeni za Tepco velik preobrat, saj je vse do zdaj zagovarjal svojo pripravljenost na nesrečo in reševanje krize po cunamiju marca lani. Ob naravni katastrofi je jedrska elektrarna Fukušima Daiči ostala brez elektrike, kar je pripeljalo do ekološke katastrofe, ki jo bodo tamkajšnji prebivalci občutili še desetletja.

Odbor za reforme
Izjavo so objavili po tem, ko se je pri Tepcu prvič sestal interni odbor za reforme, na čelu katerega sedi nekdanji vodja ameriške jedrske regulative Dale Klein. Njegov petčlanski odbor nadzira reformne načrte interne skupine. "Zelo pomembno je, da Tepco uvidi potrebo po reformi, in odbor že nestrpno čaka, da omogoči reforme, potrebne, da postane Tepco vrhunska družba," je povedal Klein. "Cilj odbora je zagotoviti, da Tepco razvije prakse in postopke, da se taka nesreča ne bi nikdar več ponovila."

Preiskovalna poročila, ki so jih zbrali vladni in parlamentarni odbori, so prišla do zaključka, da je dogovor med družbo in vladnimi regulatorji omogočal ohlapen nadzor, Tepcu pa nadaljnje pomankljive varnostne ukrepe. Kljub podatkom, ki so nakazovali možnost večjega cunamija ob severni obali Japonske, se je Tepco odločil za bolj optimističen pogled in vztrajal, da je njegov 5,7 metra visok nasip dovolj. Cunami, ki je zadel elektrarno, je bil več kot še enkrat višji.

Podjetje je v svojem lastnem junijskem poročilu o nesreči zapisalo, da cunamija ni bilo mogoče pričakovati in da je družba storila največ, kar je lahko, da je spravila kritično poškodovano elektrarno pod nadzor, čeprav so priznali pomanjkljivosti, ki bi jih bilo treba še preučiti.