Kushner (desno), ki naj bi se decembra lani v Trumpovi stolpnici sestal z direktorjem ene od ruskih državnih bank Sergejem Gorkovim, ki naj bi bil tudi izurjen ruski obveščevalni operativec blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Kushner (desno), ki naj bi se decembra lani v Trumpovi stolpnici sestal z direktorjem ene od ruskih državnih bank Sergejem Gorkovim, ki naj bi bil tudi izurjen ruski obveščevalni operativec blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Donald Trump, Jared Kushner
Trump in njegovi sodelavci se vse od zmage na volitvah otepajo očitkov o nedovoljenih stikih s predstavniki ruskih oblasti. Foto: Reuters

O domnevni Kushnerjevi nameri je v petek poročal časopis Washington Post. Kushner, ki je Trumpov svetovalec, naj bi bil že sicer del preiskave Zveznega preiskovalnega urada (FBI) glede domnevnih povezav z Rusijo. Po poročanju preiskovalci menijo, da ima Kushner pomembne informacije, ni pa nujno osumljen kakšnega zločina, poroča BBC.

Tiskovna agencija Reuters medtem poroča, da naj bi se Kushner lani z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom srečal večkrat, kot je doslej priznal. Reuters, ki se sklicuje na sedem sedanjih in nekdanjih ameriških uradnikov, poroča, da je imel Kushner med lansko predsedniško kampanjo in po njej najmanj tri doslej nerazkrite stike s Kisljakom. Med njimi sta bila po besedah dveh virov tudi dva telefonska pogovora med aprilom in novembrom lani. Kushnerjev odvetnik Jamie Gorelick je dejal, da se Kushner ne spomni pogovorov s Kisljakom med aprilom in novembrom. V tem času je opravil namreč "na tisoče klicev", klicev, o katerih poroča Reuters, pa da se ne spomni.

Bela hiša je priznala le eno srečanje, in sicer decembra lani v Trumpovi stolpnici, sporočila pa je še, da se je Kisljak udeležil enega od Trumpovih predvolilnih govorov aprila 2016, ki se ga je udeležil tudi Kushner.

Prav na srečanju decembra lani naj bi po poročanju Washington Posta in New York Timesa Kushner in Kisljak govorila tudi o kanalu za neposredno komunikacijo, za katerega bi uporabljali ruska diplomatska poslopja v ZDA. Kanal bi lahko služil za razpravo o Siriji in drugih vprašanjih, še poroča BBC.

Na srečanju v stolpnici Trump Tower v New Yorku naj bi bil tudi nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, za katerega so ameriški mediji že v preteklosti poročali, da si je tudi sam prizadeval za vzpostavitev tovrstnega komunikacijskega kanala. Flynn je moral zaradi svojih nerazkritih stikov z ruskim veleposlanikom odstopiti kmalu po prevzemu položaja.

Zakaj želi Trump ločen kanal za komunikacijo?
Trump naj bi si namreč želel izboljšati odnose med ZDA in Rusijo in naj ne bi zaupal ameriškim obveščevalcem ali diplomatom. Trumpovi kritiki pa se ob tem sprašujejo, ali je v ozadju morebiti še kakšen drug razlog za tovrstne komunikacije.

Kushnerja je tako zajela preiskava domnevnega vpletanja Moskve v ameriške predsedniške volitve in njenih domnevnih povezav s Trumpovo kampanjo. Reuters je že poročal, da je bilo med Trumpovimi sodelavci in ljudmi, povezanimi s Kremljem, v sedmih mesecih pred novembrskimi volitvami najmanj 18 nerazkritih stikov po telefonu ali elektronski pošti. Med njimi je bilo tudi šest telefonskih pogovorov s Kisljakom. Kushnerjev odvetnik je že sporočil, da bo njegov klient sodeloval s preiskovalci.

Ameriške obveščevalne službe menijo, da je Moskva skušala vplivati na izid predsedniških volitev v korist Trumpa, ki je premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton.