Novi notranji minister pakistanskih korenin Sajid Javid je o aferi
Novi notranji minister pakistanskih korenin Sajid Javid je o aferi "Windbrush" pred kratkim dejal, da jo kot priseljenec občuti zelo osebno. Foto: Reuters
Amber Rudd
Amber Rudd je nekoč veljala za najbolj talentirano članico britanske vlade. Foto: Reuters
Javid novi notranji minister Velike Britanije

Konservativni poslanec pakistanskega rodu Javid je bil v britanski parlament prvič izvoljen leta 2010, zasedal pa je tudi že ministrska položaja za kulturo in gospodarstvo.

48-letnik je sin pakistanskega voznika avtobusa, čigar družina je v Veliko Britanijo prišla v 60. letih prejšnjega stoletja. Glede afere s karibskimi priseljenci je konec tedna dejal, da to kot priseljenec občuti zelo osebno. "To bi lahko bil jaz, moja mati ali oče," je povedal.

Britanska vlada se je v zadnjih dveh tednih znašla v središču afere, ko so nekatere potomce t. i. generacije Windrush označili za nezakonite migrante. Gre za karibske priseljence, ki so med letoma 1948 in 1971 na povabilo britanske vlade prišli na Otok, da bi nadomestili pomanjkanje delovne sile.

Oblasti niso uredile dokumentov
Po britanskem zakonu o priseljevanju iz leta 1971 bi morali ob prihodu samodejno dobiti pravico, da ostanejo v Veliki Britaniji, a zdaj se je izkazalo, da takratne oblasti številnim vseh potrebnih dokumentov niso uredile. Mnogo mladih karibskih priseljencev, sploh z Jamajke, je na Otok prišlo s pomočjo potnih listov svojih staršev, zato nimajo dokumentov, ki jih od njih zahteva britanska vlada. Tako ne morejo zaprositi za britansko državljanstvo, ne pripada jim zdravniška pomoč, nekatere so celo priprli in jim zagrozili s prisilnim izgonom.
Britanska vlada je celo priznala, da je med pospravljanjem nekega skladišča leta 2010 uničila veliko dokumentov, s katerimi bi priseljenci lahko dokazali pravico, da ostanejo v Veliki Britaniji.
V britanskih medijih se je pojavilo ogromno zgodb izbrisanih priseljencev, ki so razlagali, kakšne težave so imeli, ko so jih oblasti postavile pred dejstvo, da v državi, v kateri so preživeli večino svojega življenja, uradno ne obstajajo. Mnogi zdaj bijejo bitko z oblastmi, da bi jim le uspelo dokazati, da so britanski državljani, ki imajo pravico ostati na Otoku, in ne nezakoniti priseljenci.
Mayeva, ki se je kot nekdanja notranja ministrica zaradi afere tudi sama znašla pod plazom kritik, se je že opravičila, ministrica Ruddova pa je prizadetim obljubila potne liste in odškodnino. Kritiki so Ruddovi, ki je nekoč veljala za najbolj talentirano članico britanske vlade, očitali brezbrižnost. Opozicija je zahtevala njen odstop.

Ruddova ponudila odstop
54-letna Ruddova je po kritikah Mayevi ponudila odstop, v nedeljo pa ga je potrdil tudi tiskovni predstavnik britanske vlade.

Na položaju ministra za lokalno samoupravo bo Javida zamenjal nekdanji minister, pristojen za Severno Irsko, James Brokenshire.

A post shared by RTVSLO.si (@mmcrtvslo) on Apr 16, 2018 at 3:11pm PDT

Javid novi notranji minister Velike Britanije