Severni Korejci, ki izdelujejo tekstilne izdelke v Kaesongu, bi se utegnili kmalu vrniti na delovna mesta. Foto: EPA
Severni Korejci, ki izdelujejo tekstilne izdelke v Kaesongu, bi se utegnili kmalu vrniti na delovna mesta. Foto: EPA
Meja med Korejama
Vodstvi držav bi lahko razpravljali tudi o nadaljevanju srečanj družin z obeh strani meje. Foto: EPA

Kaesong, ki leži na severnokorejskem ozemlju, a tik ob južnokorejski meji, je eden glavnih virov prihodka za Pjongjang. A severnokorejsko vodstvo je aprila, po hudi zaostritvi odnosov tako s Seulom kot z Japonsko in ZDA, ki ga je povzročil februarski jedrski poskus, svoje delavce umaknilo iz tamkajšnjih tovarn. Nekaj dni pozneje so odšli še južnokorejski lastniki in direktorji podjetij.

Od takrat je bilo delo v industrijski coni, v kateri več kot 120 južnokorejskih podjetij zaposluje okoli 53.000 severnokorejskih delavcev, prvič v desetletju, kar so jo postavili, popolnoma ustavljeno.

INDUSTRIJSKA CONA KAESONG
- Ustanovljena leta 2003.
- Večinoma jo financira Seul v želji po večjem sodelovanju.
- Več kot 120 tovarn, v katerih delajo Severni Korejci.
- Izdelke izvažajo v Južno Korejo.
- Celoten kompleks leta 2012 proizvedel za 470 milionov dolarjev blaga.
- Seul vsako leto za plače severnokorejskih delavcev nameni več kot 80 milijonov dolarjev.

Stiki zamrznjeni že več kot dve leti
Kdaj in kje bodo stekli pogovori, še ni določeno, po mnenju opazovalcev pa dogovor kaže na to, da bi se utegnile napetosti na Korejskem polotoku po več mesecih le nekoliko sprostiti.

Uradni stiki med stranema so bili praktično zamrznjeni od marca leta 2010, ko je Južna Koreja severno sosedo obtožila napada na južnokorejsko vojaško ladjo, v katerem je umrlo 46 ljudi. Južni Korejci so ponudbo Pjongjanga pozdravili, a obenem svarijo pred pretiranim optimizmom, češ da je težko reči, ali bo res lahko stekel iskren dialog med stranema.

Pjongjang je ob pogovorih o Kaesongu predlagal tudi nadaljevanje dialoga o Kumgangu. Gre za skupni turistični projekt obeh držav, ki pa so ga opustili, potem ko je leta 2008 severnokorejski varnostnik tam ustrelil južnokorejskega turista.