Krepijo se domneve, da želi z Nataschino zgodbo nekdo samo dobro zaslužiti. Foto: EPA
Krepijo se domneve, da želi z Nataschino zgodbo nekdo samo dobro zaslužiti. Foto: EPA

Njen odvetnik Gerald Ganzger je vložil tožbo proti časopisu Heute, ki je objavil podrobnosti iz intimnega življenja Avstrijke med njenim osemletnim ujetništvom. Odvetnik trdi, da so bile s tem kršene pravice varstva njenega zasebnega življenja. Heute je objavil dele sodnega zapisnika, pričevanja prič in videoposnetkov, ki pričajo o spolni zlorabi Kampuscheve, o sadistično-mazohističnih seansah in celo o domnevni nosečnosti, kar je v avstrijski javnosti dvignilo veliko prahu.

"Vložil bom tudi tožbo proti neznanemu storilcu zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti," je rohnel Ganzger. Po nekaterih domenvah naj bi podatki v javnost pricurljali prek policistke Sabine Freudenberger, ki se je z Natascho pogovarjala takoj po njenem pobegu. "Vprašala sem jo le tri vprašanja: ali je imela spolne odnose s svojim ugrabiteljem, kako je mogoče, da je po vsem času v ujetništvu tako razgledana, in ali je ugrabitelj imel pomočnike. Priznala je, da je imela spolne odnose z njim in da je to storila prostovoljno. Dal ji je knjige, da je lahko brala, poslušala je radio in gledala video. Na vprašanje, ali je imel pomočnike, je odgovorila: Ne vem njihovih imen."

Med drugim naj bi dokumenti razkrivali celo, da naj bi imela Natascha prostovoljno spolne odnose s svojim ugrabiteljem, o čemer sicer uradno ni bilo nikoli govora, ginekološki pregled pa naj bi pustil odprte možnosti, da je celo zanosila.

Sodišče: Priklopil ni imel pomočnikov
Časopis je podatke objavil z izgovorom, da želi ugotoviti, ali je imel ugrabitelj Wolfgang Priklopil pomočnike. Avstrijsko sodišče je sicer jeseni 2006 ugotovilo, da je Priklopil deloval sam, in je preiskavo končalo. A zadeva Kampusch še vedno polni časopisne vrstice. Nov škandal je izbruhnil štiri tedne, preden se bo na sodišču zaradi sumov, da je privolila v ugrabitev, da bi tako prikrila lastno zlorabljanje svoje hčere, zagovarjala Nataschina mama.

K. T.