Švedsko podjetje Findus bo na francoskih sodiščih vložilo tožbe. Foto: EPA
Švedsko podjetje Findus bo na francoskih sodiščih vložilo tožbe. Foto: EPA

Romunska vlada je sporočila, da preiskuje, ali je konjsko meso, ki se je znašlo v govejih izdelkih na britanskih in francoskih policah, dejansko prišlo iz romunskih klavnic. V primeru kršitev je Bukarešta zagotovila, da bodo sprožili pravne postopke.

V Veliki Britaniji je predsednica parlamentarnega odbora za hrano in podeželje Anne McIntosh pozvala k začasni prepovedi uvoza mesa iz držav Evropske unije.

Britanski okoljski minister Owen Patterson je povedal, da gre pri škandalu ali za "izjemno malomarnost ali mednarodno kriminalno zaroto". Po njegovih besedah je britanska vlada odločena, da bo našla odgovorne, pri čemer sodeluje z drugimi evropskimi vladami. Dodal je, da prepoved mesa ni rešitev.

Podjetja menijo, da so žrtev prevare
Švedsko podjetje za pripravljeno hrano Findus, ki je moralo zaradi tudi do stoodstotne vsebnosti konjskega mesa iz prodaje umakniti svoje "goveje" lazanje, je napovedalo, da bo na francoskih sodiščih vložilo tožbe, saj meni, da je žrtev prevare.

Da je žrtev prevare, trdi tudi podjetje Spanghero z juga Francije, in namerava tožiti romunskega dobavitelja. Šest francoskih trgovskih verig - Carrefour, Monoprix, Auchan, Casino, Cora in Picard - je iz prodaje že umaknilo pripravljene jedi, ki sta jih proizvedla Findus in podjetje Comigel.

V Franciji so se pojavila ugibanja, da za škandalom stoji kriminal. Minister za potrošniške zadeve Benoit Hamon je dejal, da so bile motiv za prevaro najverjetneje finančne koristi, saj naj bi storilcem prinesle do 300.000 evrov zaslužka.

Škandal, ki se je začel v Veliki Britaniji, je razkril verige, po katerih poteka proizvodnja, distribucija in prodaja mesa v Evropski uniji. Tako na primer švedsko podjetje Findus za dobavo v britanskih supermarketih uporabi storitve francoskega podjetja, ki pa mesne surovine pridobi v Romuniji.