Inšpektorji IAEA-ja so si objekt v Kumu ogledali oktobra. Foto: EPA
Inšpektorji IAEA-ja so si objekt v Kumu ogledali oktobra. Foto: EPA
Sedež IAEA-ja na Dunaju
IAEA želi od Irana dodatna pojasnila o objektu v Kumu. Foto: EPA

Iran je Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) septembra sporočil, da je jedrski objekt v Kumu začel graditi leta 2007, a agencija Združenih narodov ima dokaze, da se je projekt začel že leta 2002, dve leti pozneje je bil ustavljen, leta 2006 pa se je nadaljeval. Kot je sporočil Iran, naj bi obrat blizu Kuma začel delovati leta 2011. Inšpektorji IAEA-ja so objekt blizu Kuma obiskali prejšnji mesec. Agencija s sedežem na Dunaju pravi, da potrebuje "dodatna pojasnila" o namenu jedrskega objekta.

V Natanzu zmanjšali število centrifug
Inšpektorji IAEA-ja so, tako piše v poročilu agencije, med drugim ugotovili, da je Teheran avgusta v svojem glavnem jedrskem objektu v Natanzu zmanjšal število centrifug, ki bogatijo uran, za 650, na 3.936. Zahodni diplomati in analitiki menijo, da je zmanjšanje sledilo zaradi tehničnih težav.

Zaradi naraščajočih napetosti med Vzhodom in Teheranom zaradi iranskega jedrskega programa, je IAEA predlagal, da bi Iranu uran bogatili v tujini. Medtem ko so zahodne države ponudbo sprejele, Teheran zavlačuje z odgovorom.

"Iran se bo pogajal le z IAEA-jem"
IAEA je Iranu glede bogatenja urana v tujini nedavno podal nov predlog, ki vključuje začasno skladiščenje iranskega urana v Turčiji. Carigrad je že izrazil pripravljenost hraniti uran. Na kompromisni predlog naj bi se pozitivno odzval tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Kot prijateljska država bi Turčija odigrala "pozitivno in konstruktivno vlogo", je dejal iranski predsednik in poudaril, da njegova država pri vprašanjih svojega jedrskega programa ne bo popuščala in se bo pogajala le z IAEA-jem.

Rusija zamuja pri gradnji iranske jedrske centrale
Ruski minister za energijo Sergej Šmatko je medtem sporočil, da jedrska centrala, ki jo Rusija gradi v iranskem Bušerju, ne bo začela delovati do konca letošnjega leta, kot je bilo sprva predvideno. V polni meri bi centrala lahko začela delovati šele v letu 2010. Razlog za zamudo so tehnične težave.