Južni separatisti so postavili rok za razpustitev vlade. Foto: Reuters
Južni separatisti so postavili rok za razpustitev vlade. Foto: Reuters
Jemen
Jemenske vladne sile se borijo proti hutijevskim upornikom, zdaj pa tudi proti separatistom na jugu države. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja obe strani uporabljata tanke in topništvo. Spopadi so se začeli v nedeljo, potem ko se je iztekel rok za razpustitev vlade premierja Ahmeda bin Dagerja, ki so ga predsedniku države Abdrabuju Mansurju Hadiju postavili separatisti, poroča AP. Separatisti so takrat zasedli vladna poslopja, kar je premier označil za poskus udara. Jemenska vlada se je preselila v Aden leta 2015, ko so hutijevski uporniki iz glavnega mesta pregnali predsednika Hadija.

Separatiste podpirajo Združeni arabski emirati (ZAE), pomembni partnerji v arabski vojaški koaliciji, ki jo vodi Savdska Arabija in podpira jemensko vlado. Arabska koalicija se je v jemensko vojno vmešala marca 2015.

Premier bin Dager je medtem pozval države v regiji, predvsem ZAE, naj ukrepajo in umirijo razmere. Poudaril je, da bi spopad lahko izkoristili hutijevski uporniki, ki še vedno nadzirajo zahod in sever države. Predsednik Hadi, ki je poiskal zatočišče v Savdski Arabiji, je pozval k prekinitvi ognja. Sile Savdske Arabije in ZAE, ki so bile tedaj v Adenu, niso posredovale.

Položaj je dodatno zapleten, saj je, kot poroča BBC, ZAE tudi član arabske vojaške koalicije, tesno povezan s separatisti, Savdska Arabija, ki koalicijo vodi, pa naj bi bila bližje predsedniku Hadiju.

Separatisti in vlada so se v zadnjih treh letih borili skupaj proti hutijevkim upornikom, čeprav je šlo za nelagodno zavezništvo. Že pred vojno je bilo zagovarjanje neodvisnosti juga sicer močno prisotno v tem delu Jemna. Jug Jemna je bil že neodvisna država pred združitvijo s severom leta 1990.

Milijoni potrebujejo humanitarno pomoč
Cilja savdske vojaške koalicije sta bila ponovno ustoličenje pregnanega predsednika Hadija in zatrtje šiitskega upora proti nekdanjemu voditelju, ki je užival podporo Savdske Arabije. Kljub vojaški moči koalicije pa uporniki še vedno nadzorujejo prestolnico in večji del severa Jemna. Od začetka posredovanja koalicije pod vodstvom Riada marca 2015 je bilo po podatkih ZN-a v Jemnu ubitih več kot 9.240 ljudi, trije milijoni pa so bili razseljeni.

Spopadi med separatisti in vladnimi silami bodo še poslabšali razmere v državi. Tri četrtine prebivalcev več kot 27-milijonskega Jemna potrebuje humanitarno pomoč. Grozi jim lakota, Združeni narodi pa so razmere v državi označili za "najhujšo humanitarno krizo našega časa, ki jo je ustvaril človek". Nevladna humanitarna organizacija Oxfam je sporočila, da je bila zaradi spopadov prisiljena zapustiti svoje pisarne v Adenu in Taizu.