Uporniki so iz Jemna raketo izstrelili na prestolnico Savdske Arabije Riad. Foto: Reuters
Uporniki so iz Jemna raketo izstrelili na prestolnico Savdske Arabije Riad. Foto: Reuters
Jemen
Znak v Jemnu, ki opozarja na vpletenost ZDA pri savdskem bombardiranju Jemna, v katerem je umrlo na tisoče ljudi. Foto: Reuters

Iz Riada so pri tem dodali, da je šlo za "iransko-hutijevsko" raketo. Uporniški hutijevci so raketo izstrelili proti palači Jamama v Riadu, je sporočil predstavnik upornikov Mohamed Abdul Salam, piše Al Džazira. Priče v savdski prestolnici poročajo o eksploziji, na družbenih omrežjih pa objavljajo posnetke, na katerih je v zraku viden oblak dima, poroča britanski BBC. Navedbe savdske koalicije je prenesla savdska televizija Al Arabija.

Tiskovni predstavnik koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki že dve leti in pol izvaja vojaške napade zoper upornike v Jemnu, je kasneje povedal, da je bila raketa izstreljena proti stanovanjskim četrtim Riada in da so jo prestregli z raketo Patriot južno od prestolnice, ne da bi povzročila škodo ali zahtevala žrtve. Dodali so, da napad dokazuje, da Iran še naprej podpira hutijevske upornike vkljub resolucijam Varnostnega sveta ZN-a.

Televizija hutijevskih upornikov je medtem poročala, da so njeni borci izstrelili raketo tipa Burkan-2 proti uradni rezidenci kralja Salmana. Šlo je za "odgovor na gnusne zločine ameriško-savdske agresije proti prebivalcem Jemna", so sporočili uporniki. "Savdijci so začeli vojno. Naš odziv se bo nadaljeval in povečeval, cilji pa bodo globoko znotraj Savdske Arabije, vojaški položaji, od koder vzletajo letala proti Jemnu, ali pa savdska vojaška oporišča znotraj jemenskega ozemlja," je pred časom za Al Džaziro napovedal Abdul Salam.

Samo v 10 dneh v Jemnu ubitih 136 civilistov
Združeni narodi so medtem sporočili, da je bilo v savdskih letalskih napadih samo v desetih dneh od 6. do 16. decembra v Jemnu ubitih 136 civilistov, 87 pa ranjenih. Iz urada Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice so izrazili "globoko zaskrbljenost zaradi porasta civilnih žrtev v Jemnu, ki je posledica okrepljenih letalskih napadov koalicije pod vodstvom Savdske Arabije".

Po podatkih ZN-a je bilo najmanj sedem civilistov ubitih v letalskih napadih na bolnišnico v Al Hudajdahu 10. decembra, 16. decembra pa ženska in devet otrok, ki so se vračali s poroke na območju Mariba.

Letalske napade je koalicija okrepila po tem, ko so hutijevci umorili bivšega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha po propadu njihovega zavezništva.

Pred dobrim mesecem so savdske sile blizu Riada prestregle raketo, ki je bila izstreljena iz Jemna. Odgovornost za izstrelitev rakete so tedaj prevzeli uporniki, ki so se na ta način želeli maščevati za napade sil arabske koalicije v Jemnu. Tarča rakete je bilo mednarodno letališče v savdski prestolnici.

Po prvem napadu Riad še zaostril zaporo Jemna
Riad je tedaj obtožil Iran, da stoji za napadom, saj hutijevski uporniki uživajo podporo Teherana. ZDA so pred dnevi obtožile Iran, da je izdelal raketo, ki so jo jemenski uporniki izstrelili na Savdsko Arabijo. Po tem napadu je Riad še zaostril zaporo Jemna, zato so se že tako zaostrene humanitarne razmere v tej državi še poslabšale.

Jemen je prizorišče spopadov med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in hutijevskimi uporniki, ki so leta 2014 zavzeli prestolnico Sana. Konflikt se je še dodatno razvnel marca 2015, ko so uporniki napredovali proti mestu Aden na jugu države, koalicija pa je proti njim sprožila vojaško operacijo. V zadnjih dveh letih je bilo v konfliktu po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ubitih več kot 8.000 ljudi, več deset tisoč je bilo ranjenih.