Grškim kmetom so se na protestu pridružili tudi samostojni delavci, kot so odvetniki, notarji, lekarnarji in podobni poklici. Foto: Reuters
Grškim kmetom so se na protestu pridružili tudi samostojni delavci, kot so odvetniki, notarji, lekarnarji in podobni poklici. Foto: Reuters

Najmanj 15.000 kmetov, ki so prišli v Atene z vseh koncev države, pridružili pa so se jim tudi številni člani sindikata Pame, je danes mirno protestiralo na trgu Sintagma pred poslopjem parlamenta v Atenah. Popoldne so se jim pridružili še samostojni delavci, kot so odvetniki, notarji, lekarnarji in podobni poklici.

Kmetje so s traktorji blokirali več pomembnih prometnih povezav, zaradi česar je prihajalo do zastojev. Opoldne so znova zaprli drugi največji mejni prehod med Grčijo in Makedonijo v bližini Bitole. "Cipras nas je nalagal. Obljubil je, da ne bo več pritiskal na nas, zdaj pa nam obeša nove davke in višje pokojninske prispevke," je za grško televizijo povedal eden izmed protestnikov.

Vlada mora privarčevati 1,8 milijarde evrov
Vlada je za kmete predvidela zvišanje prispevkov za pokojninsko blagajno s sedem na 20 odstotkov in zvišanje davka na dohodek s 13 na 26 odstotkov. Grčija mora pri državnih izdatkih za pokojnine skladno z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov.

Protestniki noč preživeli pred parlamentom
V petek so protestniki metali kamenje v zgradbo ministrstva za kmetijstvo, zato jih je policija razgnala s solzivcem. Kmetje kljub temu vztrajajo na protestih in številni so noč preživeli v šotorih pred parlamentom.

Grški premier Aleksis Cipras želi z načrtovano pokojninsko reformo zmanjšati najvišje pokojnine z zdajšnjih 2.700 evrov mesečno na 2.300 evrov. Prav tako želi uvesti nove minimalne zajamčene pokojnine v znesku 384 evrov in povečati prispevke za socialno varnost tako delodajalcev kot delavcev.