Protestniki so na ulicah zažigali pnevmatike. Foto: EPA
Protestniki so na ulicah zažigali pnevmatike. Foto: EPA
Bejrut
Avtomobil bombo je razneslo v središču Bejruta. Foto: Facebook

Največji protesti so potekali v sunitskih predelih Bejruta, v mestu Sidon na jugu države in v Tripoliju na severu. Protestniki so zahtevali odstop vlade zaradi petkove eksplozije v Bejrutu, v kateri je umrlo osem ljudi, več kot 80 pa jih je bilo ranjenih. Vojska je v stanju pripravljenosti, v Bejrutu pa so na ulicah tudi tanki.

Na izredni seji libanonske vlade je premier Nadžib Mikati predsedniku Michaelu Suleimanu ponudil odstop, a ga je ta zavrnil in prosil Mikatija, da ostane na položaju, saj naj bi bilo to v korist države. S tem naj bi se namreč izognili nastanku političnega vakuuma v Libanonu.

Na seji so bili tudi poveljniki varnostnih sil, razprava pa se je osredotočila na ukrepe za zagotavljanje miru v državi.

Tako kot številni drugi je tudi Mikati bombni napad povezal z državljansko vojno v sosednji Siriji oziroma s Hasanovimi preiskavami zločinov, v katere naj bi bila vpletena sirska oblast.

"Ne želim prejudicirati preiskave, a dejansko včerajšnjega zločina ne moremo ločiti od razkritja eksplozij, ki bi se lahko zgodile," je dejal premier.

Po mnenju poznavalcev naj bi Al Hasan postal žrtev napada predvsem zaradi vodenja preiskave, v okviru katere so poleti prijeli nekdanjega ministra za informiranje Michaela Samaho, ki je veljal za enega najtesnejših zaveznikov sirskega predsednika Bašarja Al Asada v Libanonu. Obtožili so ga načrtovanja napadov in ubojev s ciljem sprožiti sektaško nasilje v Libanonu.

Krvave lovke Sirije
Al Hasana bodo pokopali v nedeljo na osrednjem trgu v Bejrutu. Položili ga bodo ob grob nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja, ki je prav tako umrl v bombnem napadu, za katerim naj bi stala Sirija.

Po umoru Haririja se je v Libanonu prišlo do političnega razkola in nastala sta dva tabora. Prvi je prosirski in ga vodi šiitski islamistični Hezbolah, ki ga podpira Iran. Na drugi strani je prozahodna koalicijska skupina 14. marec, ki jo vodi sin ubitega premierja Saad Hariri.

Libanonska opozicija je izrazila strah, da bo petkov napad uvod v novi val usmrtitev protisirskih politikov in vodij varnostnih sil v Libanonu.