Novakovi (druga z leve) je v spominu najbolj ostalo rokovanje z Josipom Brozom - Titom. Foto: Osebni arhiv Dragice Novak
Novakovi (druga z leve) je v spominu najbolj ostalo rokovanje z Josipom Brozom - Titom. Foto: Osebni arhiv Dragice Novak
Dragica Novak na praznovanju svojega 70. rojstnega dneva
26. maja je Dragica praznovala 70. rojstni dan. Foto: Osebni arhiv Dragice Novak/Anže Lajovic
Tito in Jovanka
Tito in Jovanka sta se kot prvi par Jugoslavije večkrat ustavila tudi v Ljubljani.
Jovanka Broz
Jovankin zaščitni znak so do konca ostali vranje črni, v obliko panja povezani dolgi lasje. Foto: EPA
Dragica Novak
Novakova še danes barva narastek sosedam in vsak mesec navija svojo sestro. Foto: Osebni arhiv Dragice Novak/Anže Lajovic
Reza Pahlavi z ženo Farah Dibo
Med uglednimi strankami Dragice Novak je bila tudi Farah Diba, žena iranskega šaha Reze Pahlavija. Foto: Wikipedia

Z Dragico Novak smo se pogovarjali na družinskem slavju ob njenem 70. rojstnem dnevu, ki ga je praznovala - nadvse primerno - natanko dan za dnevom mladosti.




Naj najprej vprašam o tisti ogromni Jovankini pričeski … Povejte, lasni vložki ali lasulja?
To so bili čisto vsi njeni lasje! Nobenih umetnih dodatkov ni bilo. Lase je imela sicer sive, tako da sem jih pobarvala. Res pa je, da me je včasih imelo, da bi ji kar postrigla tiste do zadnje plati dolge lase, ampak bi me seveda takoj zaprli … Ja, je bilo kar mučno drgniti tiste dolge lase … danes tega zagotovo ne bi zmogla.

Kdaj natanko ste bili Jovankina frizerka in kako se je to sploh zgodilo?
Nisem bila njena redna frizerka - ona je imela za stalno neko mojo kolegico, kadar je bila ona odsotna, pa sem jo jaz nadomeščala. To je bilo v 70. letih. Ene parkrat sem jo frizirala na Bledu in ene parkrat na Brdu pri Kranju.

Kakšne zahteve je imela Jovanka glede svoje pričeske?
Hja, pobarvala sem jo … Zahteve … Res je bila bolj zahtevna. Kako bi rekla … Ni bila glih ne vem kako "ajnfoh" …

Je uporabljala kakšno posebno, najdražjo barvo?
Ne, ne. Črno. Samo črno. Nisem imela kaj zgrešit! Sicer pa nisem nič prinesla jaz, saj so imeli vse že tam - barve, haubo …

Je bila vzvišena ali bolj priljudna?
Bila je definitivno bolj vzvišena kot Tito - ni bila tako priljudna - vsaj tak občutek sem dobila. Se je nenehno držala kot prva dama - dala je vedeti, da je ona nad mano in da ima raje svojo stalno frizerko. Jaz sem bila samo rezerva.

Sta med friziranjem kaj kramljali? O čem?
O, ja, me je malo spraševala. Da pa bi se pogovarjali ne vem kakšne stvari, se pa nisva. Naj pomislim, o čem me je spraševala … Če imam kaj otrok, koliko časa sem v službi … nič takega izrednega.

Je kaj govorila o Titu?
Ne, njega pa ni omenila niti enkrat.

Kako so preostale frizerke v vašem salonu gledale na vas - so bile kaj ljubosumne?
Vem, da so me imele kolegice rade. Če so bile kaj ljubosumne name, mi pa niso rekle. Vedele pa seveda so, da friziram Jovanko, saj me je njen uradni šofer prišel z mercedesom iskat v salon in sem morala takoj vse izpustit iz rok in iti z njim. Tako da to, koga friziram, ni bila nobena tajna. No, potem pa me je šofer odpeljal na Brdo ali pa na Bled. V glavnem, jaz sem tam (na Brdu, Bledu, op. a.) vedno dobro jedla (smeh), enkrat mi je Jovanka podarila še eno torbico … Pa dala mi je tringelt - po 10, 20.000 dinarjev.

Ste kadar koli v vaši frizerski karieri še urejali pričesko komu, ki se je po slovesu oz. statusu vsaj približal Jovanki Broz?
Aja, če sem imela še kakšno tako stranko … Ja, ene parkrat sem na razstavišču, ko je bil neki kongres, frizirala še eno … Ah, ja, Tahio Kazem, ženo egipčanskega predsednika Gamala Abdela Naserja. Na Bledu pa sem frizirala Farah Dibo, ženo iranskega šaha Mohameda Reze Pahlavija.

Kaj pa s Titom, kolikokrat ste se videli?
Ko sem frizirala Jovanko, on sicer ni niti enkrat prišel dol v salon, ampak smo se pa skupinsko slikali, enkrat nas je prišel pozdravit vse uslužbence - frizerje, vrtnarje, kuharje, šoferje … in vsakemu posebej segel v roko.

Tito je bil znan tudi po tem, da je rad pogledal za lepim dekletom. Še Manca Košir je nekoč pisala o tem, kako jo je osvajal. Je tudi na vas preizkušal svoj šarm?
Saj, Jovanka je bila najbrž zelo ljubosumna name - ona je bila bolj debela, pa še sploh bolj ljubosumne sorte. Ja, je bila zelo ljubosumna. Kako je bila ljubosumna šele na eno njegovo maserko …! On pa je bil seveda fejst dec.

Kaj menite o poznejšem negativnem portretiranju Tita?
To se mi zdi zelo grdo. Ker on je bil človek na mestu. Je sicer imel tudi slabe strani, ampak tako kot vsi. Zdaj pa so vsi politiki nikakvi. Zadnjič, ko je bila anketa na radiu, kjer so spraševali, kakšnega predsednika si želimo, ko bodo zdaj nove volitve, sem poklicala jaz - Majda z Ljubljane, ne? (smeh) - in rekla, da si želim takšnega, kot je bil Tito, ampak da takega ni in ga ne bo, ne? Sem rekla, da ga je cel svet spoštoval. In sem hotela še naprej govorit, ampak je bilo že pred pol sedmo in so rekli, da morajo nehat. Ja, takih, kot je bil Tito, ne delajo več.

Kaja Sajovic