Obrezovanje izvajajo številne skupnosti po vsem svetu. Foto: EPA
Obrezovanje izvajajo številne skupnosti po vsem svetu. Foto: EPA
Alžirija
Muslimani vidijo obrezovanje kot del naravne higiene. Foto: EPA
Skupni protest Judov in Muslimanov

Konec junija je deželno sodišče v Kölnu razsodilo, da je gre pri obrezovanju za telesno poškodbo, ki meji že na pohabljanje. Po mnenju sodišča obrezovanje mladoletnikov ni v interesu otroka, saj gre za poseganje v njihovo telesno integriteto.

Odločitev sodišča je močno razburila pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, ne samo v Nemčiji, ampak po vsej Evropi. Po razsodbi so iz muslimanske skupnosti v Nemčiji sporočili, da v razsodbi niso bila upoštevana vsa dejstva, in pojasnili, da se versko obrezovanje mladih muslimanov in Judov izvaja že tisočletja po vsem svetu.

V Sloveniji je veliko prahu dvignilo stališče varuhinje človekovih pravic glede obrezovanja:

Stališče varuhinje do obrezovanja razburilo muslimane v Sloveniji.

V dokaj nenavadnem skupnem nastopu so se na razsodbo nemškega sodišča zdaj odzvali voditelji evropskih muslimanskih in judovskih združenj, med njimi Rabinsko središče Evrope, Evropski judovski parlament, Evropska judovska zveza, Nemška turška islamska zveza za verske zadeve in Islamsko središče v Bruslju, poroča BBC.

"Menimo, da gre za žalitev naših temeljnih verskih in človekovih pravic," so muslimanski in judovski voditelji zapisali v skupni izjavi in pojasnili, da je obrezovanje starodavni obred, ki utemeljuje njihovo vero, zato najodločneje protestirajo proti odločitvi sodišča v Kölnu.

Napovedali so, da bodo srdito branili to tradicijo, ki je skupna obema verskima skupnostma, ob tem pa so pozvali nemški parlament in vse politične stranke, da po hitrem postopku posredujejo pri razveljavitvi razsodbe sodišča.

"Nova evropska nestrpnost"
Do odločitve kölnskega sodišča je prišlo po sodnem procesu proti zdravniku, ki je leta 2010 obrezal štiriletnega dečka, pri čemer je prišlo do zapletov. Sodišče je odločilo, da je otrokova pravica do fizične integritete nad verskimi pravicami in pravicami staršev.

Zaradi razsodbe, ki bi bila lahko precedens za druge podobne primere, se bodo prihodnji torek v Berlinu sešli judovski verski voditelji z vsega sveta, da bi se dogovorili o odgovoru na odločitev sodišča.

"Odločitev nemškega sodišča vidimo v okviru nove evropske nestrpnosti do drugih ver," je dejal glavni moskovski rabin Pinchas Goldschmidt in pri tem navedel prepoved gradnje minaretov v Švici, prepoved nošenja islamskih pokrival v Franciji in propadli poskus na Nizozemskem, da bi prepovedali judovski in muslimanski način priprave mesa (košer in halal).

Medtem ko Judje po navadi dečke obrežejo osem dni po rojstvu, pa je pri muslimanih to odvisno od družine, običajev in države. V Nemčiji živi štiri milijone muslimanov in 120.000 Judov.

Skupni protest Judov in Muslimanov