Zastavo konfederacije pred kongresom v Južni Karolini lahko odstrani le nov zakon, ki ga mora državni kongres sprejeti z dvotretjinsko večino glasov v obeh domovih. Pred pokolom so lahko nasprotniki zastave o čem takem le sanjali. Foto: Reuters
Zastavo konfederacije pred kongresom v Južni Karolini lahko odstrani le nov zakon, ki ga mora državni kongres sprejeti z dvotretjinsko večino glasov v obeh domovih. Pred pokolom so lahko nasprotniki zastave o čem takem le sanjali. Foto: Reuters
false
Južna Karolina je zaradi zastave vse od leta 1999 izpostavljena bojkotu največje temnopolte organizacije v ZDA NAACP, ki pa do zdaj ni bil zelo uspešna. Foto: Reuters
false
John McCain je leta 2000 v Južni Karolini izgubil strankarske volitve proti Georgeu Bushu mlajšemu, saj so podporniki poznejšega predsednika ZDA med belci širili govorice, da je spočel otroka mešane rase. Foto: EPA

Guvernerka ameriške zvezne države Južna Karolina Nikki Haley je namreč v ponedeljek pozvala k odstranitvi konfederacijske zastave z ozemlja državnega kongresa. Prav tako je v ponedeljek tudi trgovina Wal Mart napovedala odstranitev vseh konfederacijskih simbolov s svojih polic.

Zastavo, na kateri je moder križ z belimi zvezdami na rdeči podlagi, danes rasisti v ZDA, kot so člani skupine Ku Klux Klan, slavijo kot simbol zgodovine. Sužnjelastniške južnjaške države so se po odcepitvi od ZDA in sprožitvi državljanske vojne povezale v konfederacijo in si ustvarile nove simbole. Beli rasisti križ slavijo kot simbol zgodovine in ga dajejo na avtomobilske registrske tablice ali motorje, temnopolti in liberalni Američani pa ga dojemajo za simbol suženjstva in rasizma.

Zastava konfederacije pred državnim kongresom
Ameriški jug je državljansko vojno izgubil leta 1865, vendar le za kratek čas. Nastopilo je obdobje rekonstrukcije, ko so nekdanji beli lastniki sužnjev spet prevzeli oblast in vzpostavili sistem, ki je zatiral temnopolte. Na pravo svobodo in pravice so morali počakati do 60. let prejšnjega stoletja, ko so belim južnjakom iz Washingtona odredili konec rasne segregacije.

To jim ni bilo všeč in v Južni Karolini so na streho državnega kongresa izobesili zastavo konfederacije. Menda zaradi zgodovinskega spomina, dejansko pa iz kljubovanja Washingtonu, ki jim je ukazal, naj končajo uradni rasizem. Za temnopolte je bila zastava na vrhu kongresa v Columbii tistega časa najmanjši problem in zastava poražencev, ki je za temnopolte v ZDA nekaj podobnega kot za Jude po svetu kljukasti križ, je plapolala naprej.

Pritiski večine Američanov so leta 1999 privedli do znamenitega kompromisa. Zastavo so odstranili z vrha kongresa, vendar so jo preselili pred kongres, kjer so si belci postavili spomenik državljanski vojni.

Protesti za odstranitev sporne zastave
Utemeljevanje zastave kot zgodovinskega simbola je postalo nesmiselno tudi za bele republikance na jugu, potem ko je 21-letni rasist Dylann Roof v cerkvi temnopoltih Emanuel AME izvršil pokol. Po pokolu so vse zastave v državi spustili na pol droga v znak žalovanja. Edina, ki se ni premaknila z vrha droga, pa je bila južnjaška konfederacijska zastava pred kongresom. Proti zastavi so nato izbruhnili spontani protesti, med republikanci pa se je v soboto prvi odmevno na Twitterju oglasil nekdanji predsedniški kandidat Mitt Romney, ki je ponovno pozval k njeni odstranitvi.

Njegovi strankarski kolegi medtem oklevajo. Še posebej to velja za republikanske predsedniške kandidate, od katerih se do ponedeljka, razen Lindseyja Grahama, še nobeden ni jasno opredelil proti zastavi. Razlog je pragmatične narave, saj je Južna Karolina pomembna v volilnem procesu, ker je tretja na vrsti za strankarske volitve in prva na jugu. V Južni Karolini pa morajo republikanci pihati na dušo bazi, ki je polna rasistov, čeprav tega ne bodo nikoli priznali.
Zastava poligon za zbiranje političnih točk
John McCain je na primer leta 2000 tam izgubil strankarske volitve proti Georgeu Bushu mlajšemu, saj so podporniki poznejšega predsednika ZDA med belci širili govorice, da je spočel otroka mešane rase. Republikanci Južne Karoline so leta 2012 dali največ glasov Newtu Gingrichu, ki je odločno zagovarjal južnjaško zastavo, in ne Romneyju, ki jo je želel odstraniti. Pokol v cerkvi pa je stanje korenito spremenil in prvi guvernerki mešane rase (indijska Američanka) Haleyjevi se je v ponedeljek na odru pridružil celo predsedniški kandidat Lindsey Graham, ki se je strinjal, da je zdaj čas, da se zastava umakne. Skupaj z guvernerko sta ugotovila, da je simbol zgodovine postal globoko žaljiv.

Priljubljeni Wal Mart sprejel nepriljubljeni ukrep
V ponedeljek je žaljivost simbola ugotovila tudi trgovina Wal Mart, ki velja za najbolj ameriško, čeprav večinoma prodaja kitajsko blago. Predvsem prodaja poceni blago in revni beli južnjaki so si lahko tam med drugim kupili zaponke za pasove s spornim simbolom, registrske tablice in majice, skupaj s pištolami in puškami, kar je del folklore.