Južnokorejsko ladjo naj bi potopil severnokorejski torpedo. Foto: EPA
Južnokorejsko ladjo naj bi potopil severnokorejski torpedo. Foto: EPA
Severna Koreja potopila južnokorejsko ladjo

"Dokazi očitno vodijo k ugotovitvi, da je torpedo, ki je potopil ladjo, izstrelila severnokorejska podmornica," je zapisala skupina, ki je preiskovala dogodek, v katerem je življenje izgubilo 46 ljudi. Poudarjajo, da ni nobene druge verjetne razlage dogodka, saj naj bi se ostanki torpeda, ki so jih našli, popolnoma ujemali z vrsto torpeda, ki jih Severna Koreja ponuja za izvoz.

Poročilo navaja, da naj bi torpedo izstrelila manjša podmornica, v bližini kraja, kjer se je zgodil incident, pa naj bi dva ali tri dni pred dogodkom opazili severnokorejsko ladjo in več manjših podmornic, ki so se nato čez nekaj dni vrnile v pristanišče. Podmornic drugih držav med incidentom ni bilo na območju. Po incidentu se je južnokorejska ladja prelomila in se nato zaradi podvodne eksplozije približno 250 kilogramov težkega torpeda potopila.

Seul že zavrnil vpletenost
Seul je že napovedal ostre ukrepe proti Pjongjangu, ki je domnevne dokaze o svoji vpletenosti zavrnil kot ponaredke in opozoril, da je pripravljen tudi na vojno. Tokratni incident je najhujši po sestrelitvi južnokorejskega letala leta 1987, kjer je umrlo 115 ljudi.

V preiskavi nesreče so sodelovali južnokorejski, ameriški, avstralski, britanski in švedski strokovnjaki.

Svetovne države obsojajo dejanje
Na poročilo se je že odzvalo več držav. Britanski zunanji minister William Hague je povedal, da napad kaže na "popoln prezir do človeškega življenja in na očitno neupoštevanje mednarodnih obveznosti", ter dodal, da bo to dejanje le še poglobilo nezaupanje mednarodne skupnosti do Severne Koreje. "Sovražno dejanje" je obsodil tudi avstralski premier Kevin Rudd, ki je dejanje označil kot kršitev Ustanovne listine Združenih narodov in dogovora o premirju med Korejama, ki sta ga sklenili leta 1953. "Mednarodna skupnost ne bo mogla dopustiti, da tako dejanje ostane nekaznovano," je še povedal Rudd.

Da za dejanje ni opravičila, je prepričan tudi japonski premier Jukio Hatojama, ki je izrazil vso podporo Južni Koreji, Kitajska pa je Severno in Južno Korejo pozvala, naj se obe vzdržita medsebojnega obtoževanja. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je povedal, da je Kitajska seznanjena z južnokorejskim poročilom, a da bo tudi sama ocenila poročilo in takratne razmere.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je povedal, da so ugotovitve poročila o potopitvi južnokorejske ladje skrb vzbujajoče.

Severna Koreja potopila južnokorejsko ladjo