Južni Korejci - med najnesrečnejšimi, najdepresivnejšimi narodi na svetu. Foto: EPA
Južni Korejci - med najnesrečnejšimi, najdepresivnejšimi narodi na svetu. Foto: EPA
Samomori so nacionalna težava. Foto: EPA

Prebivalci so preobremenjeni z delom, stresom in živčnostjo, stopnja ločitev je vse višja, dijake dušijo akademski pritiski.

Poleg tega je stopnja samomorov med najvišjimi na svetu, mačistična korporativna kultura pa spodbuja pijanske seanse po službi.

Vsak dan si življenje vzame več kot 30 Južnih Korejcev, samomori ljudi iz sveta zabave, politike, športa in poslovnega sveta pa so postali skorajda del vsakdana. Državo so v zadnjem času pretresli samomori štirih študentov in profesorja vodilne korejske univerze, v zadnjih tednih pa so se ubili tudi športni komentator, dva nogometaša, predsednik univerze ter nekdanji pevec priljubljene fantovske skupine.

Kljub temu pa se Južni Korejci, ki so sicer z Zahoda obsesivno posvojili vse od pametnih telefonov do lepotnih operacij, večinoma upirajo zahodnjaški psihoterapiji, ki bi jim lahko pomagala pri skrbeh, depresiji in stresu. "Odkrito pogovarjanje o čustvenih težavah je še vedno tabu," je povedal Kim Hjong Su, psiholog in profesor na univerzi Čosun v Kvangdžuju. "Če gre kdo k psihiatru, vedo, da bodo stigmatizirani do konca življenja. Zato pač ne gredo."
Številni Južni Korejci poiščejo pomoč na zasebnih klinikah, kjer plačajo z gotovino, zato da njihove uradne zdravstvene kartoteke ne bi nosile stigme "Kode F", ki označuje osebo, ki so ji povrnili stroške za tovrstne usluge.

Številne paciente prežene, ko izvedo, da bodo "za običajen pogovor, ki ga lahko opravimo tudi s svojim prijateljem ali pastorjem" morali plačati. Paciente pa odvrne tudi, ko jim psihiater pove, da bo za ozdravitev potrebnih več kot le nekaj seans - večina jih pričakuje le tablete.
Po številu samomorov drugi na svetu
Stopnja samomorov v Južni Koreji - po številu samomorov le za Litvo (Slovenija je na 12. mestu) - je skrb vzbujajoča in se je v 10 letih med 1999 in 2009 podvojila. V porastu je pojav samomorilskega pakta med neznanci, ki se spoznajo na spletu. Najpogostejši so samomori s pesticidi, obešenjem ali skokom z visokih zgradb.
80-90 odstotkov samomorov v Južni Koreji naj bi bilo povezanih z depresijo, ki je vse večja težava in pri kateri bi obiski psihiatra prav gotovo pomagali. A južnokorejska družba tradicionalno stoji na budističnih vrednotah in konfucijanstvu, ki poudarjajo vztrajnost, stoicizem in skromnost. Skrbi posameznika so sekundarne. Na prvem mestu je ohranitev dostojanstva.

Različni načini spopadanja s težavami
Nekateri strokovnjaki južnokorejsko čustveno bolehnost povezujejo z upadom tradicionalnih vrednot in dvigom države kot moderne industrijske sile.

Južna Koreja, nekoč celo revnejša od Severne Koreje, se danes ponaša s 13. največjim gospodarstvom. Ko je družba postala bolj materialistično usmerjena, so se ljudje začeli primerjati med sabo, razlaga neki psihiater. Danes je tekmovalnost visoka, začenja se že v otroštvu, življenjski cilji pa so se spremenili.
Za premagovanje stresa se Južni Korejci borijo na naslednje načine: s posvetovanjem s šamani, športnimi dejavnostmi, alkoholom, organizirano religijo, medmrežjem, potovanji ... Več Korejcev obišče vedeževalca kot psihiatra. Težkega pitja vajeni poslovneži po službi obiskujejo posebne klube, kjer jim med večerjo osebne hostese strežejo drage pijače in poslušajo njihove težave.

Še posebej nesrečni so mladi, celo kronično nesrečni. Delno je to zaradi brutalnih akademskih pritiskov. Po nedavni raziskavi so mladi Korejci med najnesrečnejšimi na svetu.