Prebivalci Nove Zelandije so med najdebelejšimi na svetu. Foto: Reuters
Prebivalci Nove Zelandije so med najdebelejšimi na svetu. Foto: Reuters

130 kilogramov težkemu Albertu Buitenhuisu so dejali, da ne ustreza "sprejemljivim zdravstvenim standardom". Zdaj mu grozi izgon iz države, čeprav je od selitve v Christchurch pred šestimi leti izgubil že 30 kilogramov, poroča BBC.

Nova Zelandija ima sicer s 30 odstotki predebelih prebivalcev eno najvišjih stopenj debelosti v razvitem svetu.

Buitenhuis se je z ženo Marthie v Christchurch iz Južne Afrike preselil leta 2007. Takrat je tehtal 160 kilogramov. Do letos so jima letne delovne vizume podaljševali "praktično brez težav", je povedala gospa Buitenhuis. "Leto za letom sva zaprošala za vizum in nisva imela težav. Niti enkrat niso omenili Albertove teže ali zdravja, pa je bil takrat precej težji."
Povečano tveganje za obolenja
A na začetku maja so paru sporočili, da so jima zaradi Buitenhuisove teže prošnjo za vizum zavrnili. "Ironija je, da trenutno tehta manj kot takrat, ko sva prvič prispela na Novo Zelandijo, pa tudi manj kot ob njegovem prvem zdravniškem pregledu, ki so ga oblasti sprejele," še razlaga žena. Par se je zaradi odločitve že pritožil novozelandskemu ministru za priseljevanje.

Predstavnik urada za priseljevanje pa je povedal, da so Buitenhuisovo prošnjo za vizum zavrnili, ker je zaradi debelosti pri njem tveganje za sladkorno bolezen, povišan krvni tlak in srčna obolenja precej večje. "Pomembno je, da imajo vsi priseljenci sprejemljiv zdravstveni standard, da bi tako minimalizirali stroške in potrebe po novozelandskih zdravstvenih storitvah," je bil odločen.