Napier (desno) je bil največji afriški up za novega papeža. Foto: EPA
Napier (desno) je bil največji afriški up za novega papeža. Foto: EPA

Napier je bil eden izmed 115 kardinalov, ki so ta teden v Vatikanu sodelovali na konklavu pri volitvah novega papeža, in je veljal za enega izmed favoritov za to mesto.

Južnoafriški kardinal je za BBC povedal, da bi morali ljudi, ki so bili sami kot otroci zlorabljeni, nato pa so oni zlorabljali druge, pregledati zdravniki. "Kaj storite z motnjami? Skušate jih odpraviti," je razlagal. "Če se jaz - kot normalen človek - odločim kršiti zakon, vedoč, da kršim zakon, potem mislim, da bi moral biti za to kaznovan."

Napier je povedal, da ve za vsaj dva duhovnika, ki sta postala pedofila, potem ko sta bila sama kot otroka zlorabljena. "Zdaj pa mi ne recite, da so ti ljudje kazensko odgovorni kot nekdo, ki se odloči storiti nekaj takega. Mislim, da ne moreš res zavzeti takega stališča in reči, da si ta oseba zasluži biti kaznovana. Saj je bil sam žrtev."

Cerkvena praksa
Kardinalove izjave so nemudoma sprožile val kritik - Barbara Dorries, ki jo je kot otroka zlorabil duhovnik, danes pa dela za organizacijo, ki skrbi za žrtve duhovniških zlorab, je za BBC povedala, da tudi, če gre za bolezen, gre tudi za zločin in zločine je treba kaznovati. "Škofje in kardinali so se močno potrudili, da bi prikrili te zločine, pri čemer so napadalcem omogočili, da nekaznovani živijo naprej, skrivnosti pa ostanejo za cerkvenimi zidovi."

Michael Walsh, avtor biografije pokojnega papeža Janeza Pavla II., pa pravi, da so kardinalove izjave podobne stališčem, ki jih je še nedavno zavzemala Katoliška cerkev v Veliki Britaniji in v ZDA. "Dejansko so verjeli, da gre za bolezensko stanje, ki se ga da obvladati. Številni škofje so preprosto selili duhovnike iz škofije v škofijo in skušali prikriti, da počnejo te zločine," je povedal.