Zaupni dokumenti, ki jih je Washington pošiljal po svetu, bi lahko zanetili svetovno diplomatsko krizo. Foto: EPA
Zaupni dokumenti, ki jih je Washington pošiljal po svetu, bi lahko zanetili svetovno diplomatsko krizo. Foto: EPA
WikiLeaks
Spletna stran WikiLeaks naj bi dokumente objavila v roku nekaj mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Julian Assange
State Department je že v soboto ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu poslal pismo, v katerem ga je opozoril, da bi bila napovedana objava dokumentov nezakonita. Foto: EPA
Hillary Clinton
Ameriška zunanja ministrica naj bi svojim uslužbencem naročila, naj vohunijo za Ban Ki Munom in drugimi uslužbenci Združenih narodov. Foto: EPA
WikiLeaks buri duhove

Objava zaupnih ameriških dokumentov, ki razkrivajo ozadje komuniciranja ameriškega zunanjega ministrstva z veleposlaništvi in konzulati ZDA po vsem svetu, je ZDA pahnila v diplomatsko krizo, ki bi po mnenju strokovnjakov lahko destabilizirala odnose po vsem svetu.

Objavljenih je 250.000 dokumentov, med katerimi je 15.652 državnih skrivnosti, 101.748 zaupnih podatkov in 133.887 nesortiranih podatkov. Večina dokumentov naj bi bila iz obdobja po letu 2004, le nekaj je starejših, najstarejši pa so iz leta 1966. Več kot 9.000 dokumentov naj bi bilo poslanih v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Vsi dokumenti naj bi bili objavljeni v nekaj mesecih.

Spletna stran WikiLeaks

Spletno stran napadli hekerji
WikiLeaks, spletna stran mednarodne organizacije s sedežem na Švedskem, je bila po poročanju CNN-a žrtev hekerskega napada DDOS (distributed denial of service). To je najpogosteje uporabljena hekerska metoda za zrušenje določene spletne strani, temelji pa na tem, da se s pomočjo programerskih prijemov generira ogromen obisk spletne strani, ki ga stran ne prenese in tako "pade".

Wikileaks je na Twitterju objavil, da so jih napadli hekerji in je tako, preden so bili dokumenti objavljeni na njihovi spletni strani, dostop do njih omogočil nekaterim največjim medijskim hišam, in sicer ameriškemu New York Timesu, britanskemu Guardianu, nemškemu Der Spieglu, francoskemu Le Mondu in španskemu El Paisu.

Razkrito zakulisno dogajanje po svetu
Sporočila med drugim govorijo o skorumpiranosti afganistanske vlade, tesnem odnosu med ruskim in italijanskim premierjem ter o povezavah med rusko vlado in organiziranim kriminalom. Dokumenti so razkrili dogovarjanje med Američani in Francozi o Iranu, ki naj bi bila država s fašističnim režimom, kjer je potrebna "hitra akcija". Dokumenti razkrivajo, da so arabske države, med njimi tudi Savdska Arabija, ZDA pozivale, naj napadejo Iran in tako končajo njihov sporni jedrski program.

Oglejte si graf, ki so ga naredili pri Spieglu, in prikazuje število depeš, ki so jih poslali po vsem svetu.

WikiLeaks razkrivajo tudi pakistanski jedrski material, s pomočjo katerega bi lahko izdelali jedrsko orožje, široko uporabo hekerskih prijemov kitajske vlade in kako skuša Iran predelati severnokorejske rakete, ki bi jih uporabil kot rakete dolgega dosega. Razkrili so naročila ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton, da je treba vohuniti za Ban Ki Munom in drugimi vodilnimi pri Združenih narodih, kritike britanskih politikov, med njimi tudi premierja Davida Camerona in ameriške poskuse, da bi Siriji preprečili dostavo orožja skrajnemu gibanju Hezbolah v Libanonu.

Ahmadinedžad "Hitler", Medvedjev "bled"
Objavljeni dokumenti razkrivajo tudi negativna mnenja ameriških diplomatov o svetovnih voditeljih, med njimi o italijanskem premierju Silviu Berlusconiju, francoskem predsedniku Nicolasu Sarkozyju, ruskem premierju Vladimirju Putinu, libijskem voditelju Moamerju Gadafiju, generalnem sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu, savdskem kralju Abdulahu in drugih.

Nekaj najbolj zanimivih opisov so zbrali pri Daily Mailu.

O francoskem predsedniku Nicolasu Sarkozyju: "Ima razdražljiv in avtoritaren osebni slog." "Cesar brez oblačil."

O italijanskem premierju Silviu Berlusconiju: "Nepremišljen, nečimern in neučinkovit kot moderen evropski voditelj." Je "fizično in politično šibek" voditelj, čigar "pogosta ponočevanja in nagnjenje do napornega veseljačenja pomenijo, da ne dobiva dovolj počitka".

O libijskem voditelju Moamerju Gadafiju: Je "čuden" in "spremlja ga bujna svetlolasa ukrajinska 'sestra'".

O ruskem predsedniku Dmitriju Medvedjevu: "Igra Robina Putinovemu Batmanu" in "je bled in omahljiv".

O iranskem predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu: "Kot Hitler."

O afganistanskem predsedniku Hamidu Karzaju: "Paranoičen in izjemno šibak ... ni poslušal dejstev, ampak ga je zlahka prepričal vsak, ki je prišel k njemu z najbolj bizarnimi zgodbicami ali zarotami proti njemu."

O severnokorejskem voditelju Kim Džong Ilu: "Medel star možakar, ki trpi za fizičnimi in psihološkimi travmami."

WikiLeaks buri duhove