Kremlju se ni za bati, da bi razkriti dokumenti sprožili pretres na političnem prizorišču. Foto: EPA
Kremlju se ni za bati, da bi razkriti dokumenti sprožili pretres na političnem prizorišču. Foto: EPA
Wikileaks
ZDA so WikiLeaks obtožile, da z objavo zaupnih dolumentov o Afganistanu in Iraku ogrožajo življenja tamkajšnjih prebivalcev. Verjetno ni za pričakovati, da bi objava ruskih dokumentov o ruski eliti ogrozila njena vpliv in moč. Foto: EPA
www.lubyanskayapravda.com
Obvestilo, da je stran www.lubyanskayapravda.com v izdelavi, potem ko so bili na njej objavljeni zaupni podatki o Rusiji. Foto: MMC RTV SLO

Rusija je od ZDA zahtevala preiskavo o zlorabi človekovih pravic v Iraku, o katerih pričajo prejšnji teden razkriti zaupni ameriški podatki, ki so bili objavljeni na spletni strani WikiLeaks, toda ruske oblasti bodo, kot kaže, imele tudi same kmalu težave z razkritimi dokumenti.

Kremelj naj se raje pripravi na prihajajoči sveženj razkritih dokumentov o Rusiji, je za vodilni moskovski dnevnik Izvestia v torek povedal ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki je pojasnil, da imajo obremenjujoče dokumente o ruskih oblasteh in poslovnežih, čeprav ne toliko, kot bi si želeli.

Assange je razkril nekaj, kar ne bo všeč Rusiji -da jim pri razkrivanju dokumentov o Rusiji pomagajo Američani, ki jim posredujejo podatke. Po mnenju ruskih varnostnih strokovnjakov se obseg razkritih dokumentov o Rusiji verjetno ne bo mogel primerjati s količino ameriških zaupnih podatkov iz vojn v Afganistanu in Iraku, piše Christian Science Monitor.

Bo razkrito bogatenje ruske elite?
Tiskovna predstavnica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je še za en ruski dnevnik Kommersant povedala, da bodo Rusi izvedeli veliko zanimivega o delovanju njihovih politikov in poslovnežev. Ne Assange ne Hrafnsson nista razkrila podrobnosti prihajajočih razkritij, sta pa napovedala, da se bo njihova spletna stran kmalu "spravila" tudi na Kitajsko in režime v državah srednje Azije.

"Če bodo objavili podrobnosti skrivnih bančnih računov in tujih poslov ruske elite, potem bo učinek strašen," je za CSM dejal predsednik s Kremljem povezanega Inštituta za nacionalno strategijo Stanislav Belkovski, ki je pojasnil, da je večina Rusov prepričanih, da so njihovi politični voditelji in drugi vplivni ljudje na bančne račune v tujini prenesli milijarde ameriških dolarjev.

Rusi ne poročajo o svojih razkritjih
V zahodnih medijih se je veliko pisalo o razkritih ameriških vojnih dokumentih, a poznavalci opozarjajo, da kaj takega ni za pričakovati v Rusiji, kjer so mediji še vedno trdno pod nadzorom oblasti. "Od večjih ruskih medijskih hiš lahko pričakujemo minimalno pokrivanje brez nevarnih podrobnosti," je napovedal zunanjepolitični komentator Kommersanta Sergej Strokan.

"Seveda so tukaj neodvisni časopisi in medmrežje, kjer se bo lahko prebralo in razpravljalo. Toda ne pričakujte razprave na nacionalni ravni in širših posledic. To ni država, kjer bi medijska razkritja privedla do političnih sprememb," je dejal Strokan.

O tem priča tudi junijsko razkritje tajnih dokumentov ruske Zvezne varnostne službe (FSB) na spletu, ki je bilo v Rusiji povsem neopaženo, spominja Andrej Soldatov, ki je urednik spletnega zbornika o delovanju tajnih služb.

Nihče od ruskih novinarjev ni omenjal teh dokumentov, kjer so bile razkrite operacije ruske tajne službe v Ukrajini, Turkmenistanu in drugih državah. "Noben novinar se ni obrnil na FSB za pojasnila. Nobene neodvisne preiskave o verodostojnosti dokumentov ni bilo ali o tem, kakšen pomen bi lahko imeli za rusko javnost. Nič od tega," je pojasnil Soldatov.

Razkrite pomanjkljivosti ruskih tajnih služb
Dokumenti z oznako "strogo zaupno" so bili objavljeni na spletni strani Lubyankapravda.com, ki je gostovala v ZDA in bila registrirana v Egiptu. Stran je po treh tednih skrivnostno izginila. Omenjena stran ni razkrila samo tajnih podatkov, ampak tudi pomanjkanje sodelovanja med ruskimi tajnimi službami.

V enem izmed objavljenih poročil piše o ukrajinskem dokumentu, ki ga je ponaredil FSB in ga je nato pridobila ruska zunanja obveščevalna služba (SVR) ter ga oblastem v Kremlju predstavila kot verodostojen dokument.