Mihail Kalašnikov z najbolj znano puško na svetu. Foto: EPA
Mihail Kalašnikov z najbolj znano puško na svetu. Foto: EPA
Albanija
Od albanskih planin pa do kolumbijskega pragozda - kalašnikov je verjetno najbolj uporabljena puška na svetu. Foto: EPA

Kot del skoraj 700 milijard dolarjev vredne modernizacije ruskih oboroženih sil, ki bodo dobile kopico nove oborožitve, je tudi posodobljena puška kalašnikov, ki bo dobila snemljivi merek in svetilko.

"Načrtujemo korenito posodobitev jurišne puške kalašnikov," je pred parlamentom napovedal namestnik ruskega premierja Dmitrij Rogozin, ki nadzoruje vojaško industrijo. "To bo orožje s snemljivo opremo, kot je optični merek in svetilka," je pojasnil.

AK-47, kot je uradno ime puške, je v 40. letih prejšnjega stoletja zasnoval Mihail Kalašnikov. Septembra lani je ruska vojska ustavila nove nabave puške AK-74, ki je posodobljena različica modela AK-47.

Po besedah Rogozina potekajo pogajanja z obrambnim ministrstvom o novih nabavah posodobljene različice kalašnikova.

Najnevarnejši
Enostaven za uporabo je bil kalašnikov označen za najnevarnejše orožje na svetu glede na število smrtnih žrtev, ki jih je povzročil v vojnah in uporih, vendar strokovnjaki opozarjajo, da ne izpolnjuje več zahtev sodobnega bojevanja.

Z rastočimi zahtevami po natančnosti in dometu mora novo orožje nadomestiti kalašnikova v zelo bližnji prihodnosti, je pojasnil direktor ruskega vojaškega inštituta CAST.

Rogozin je še povedal, da bo do konca leta vojska dobila tudi nove pištole, ki bodo zamenjale polavtomatski model makarov, še en kos orožja, ki izvira iz obdobja hladne vojne.

Prejšnji teden je vodilni ruski proizvajalec orožja Izmaš predstavil prototip posodobljenega kalašnikova AK-12, ki pa ni navdušil vseh poznavalcev, saj menijo, da je nova puška doživela le kozmetični popravek.