Pred kalčki so bile glavne osumljenke za vir izbruha kumare. Foto: MMC RTV SLO
Pred kalčki so bile glavne osumljenke za vir izbruha kumare. Foto: MMC RTV SLO

Nemške oblasti so sporočile, da bi bili v Nemčiji vzgojeni kalčki lahko vir izbruha smrtonosne bakterije E. coli, ki je zahtevala 22 življenj.

Predstavnik nemškega ministrstva za kmetijstvo Gert Hahne je poudaril, da so preiskovalci odkrili živilo, ki se pojavlja pri vseh večjih izbruhih bolezni. Dejal je, da uradni testi še niso dokončno dokazali krivde kalčkov, a "vsi znaki" kažejo na to, da so vzrok. Zdravstvene oblasti naj bi objavile uradno opozorilo, s katerim bodo ljudi pozvali, naj se izogibajo uživanju kalčkov. Kalčke pogosto uporabljajo pri pripravi mešanih solat, pred leti pa so jih prepoznali kot vzrok hude epidemije z bakterijo E. coli v Aziji.

Na kmetijskem ministrstvu Spodnje Saške ne morejo izključiti možnosti, da so okužene kalčke že v celoti predelali in prodali. Sumijo, da je okuženih 18 mešanic kalčkov, med drugim naj bi šlo za fižolove, brokolijeve, grahove, česnove, lečne, redkvične in kalčke mungo fižola ter čičerke. Kalčke naj bi pridelali na kmetiji v bližini kraja Uelzen na severu Nemčije, ki so jo že zaprli, nekaj mešanic pa naj bi uvozili iz tujine.

Sledi vodile do restavracije v Lübecku
Preiskovalci naj bi odkrili povezavo med kalčki in obolelimi v nemškem pristaniškem mestu Lübeck prek nekega podjetja iz mesta Uelzen. V soboto se je pozornost preusmerila na nemško restavracijo Kartoffel-Keller (Krompirjeva klet) v baltskem pristaniškem mestu Lübeck, za katero je tamkajšnji časopis poročal, da so jo znanstveniki identificirali kot mogoč vir okužbe, potem ko je en človek umrl, 17 pa jih je zbolelo.

Znanstveniki opozarjajo, da morajo nujno čim prej odkriti vir izbruha bakterije E. coli. "To bi lahko vrelo še kar nekaj časa, če ne najdemo vira in ga ustavimo pri okužbi živilske verige," je za Guardian povedal dr. Paul Wigley z Univerze v Liverpoolu. Večina dokazov kaže, da je vir neki tip solatnega produkta. "To je samo po sebi nenavadno," dodaja Wigley. "80 odstotkov primerov zastrupitve s hrano navadno izvira iz mesa, zlasti perutnine."

Večina smrti v Nemčiji
Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da je število smrtnih žrtev bakterije naraslo na 22, od tega je le ena umrla zunaj Nemčije. Znanih je 1.605 primerov okužbe, od tega jih je v 658 nastopila odpoved ledvic. V petek so odkrili štiri nove primere okužbe v Veliki Britaniji, skupno že 11.

Nemški minister za zdravje Daniel Bahr je branil ravnanje države v povezavi z izbruhom. Priznal je, da se bolnišnice na severu Nemčije borijo, da bi zagotovile dovolj postelj in zdravstvene oskrbe za bolnike, okužene z bakterijo, hkrati pa je poudaril, da bolnišnice delajo "vse, kar je potrebno" za pomoč bolnikom.

Pogovori o finančni pomoči kmetom
Španija in Nemčija naj bi prihodnji teden razpravljali o finančni pomoči španskim kmetom, ki so zaradi napačnih navedb, da so vzrok epidemije španske kumare, utrpeli milijone evrov škode. O težavah evropskih kmetov, povezanih z epidemijo, naj bi v torek govorili tudi na srečanju Evropske komisije in članic Evropske unije, 17. junija pa naj bi potekalo izredno zasedanje kmetijskih ministrov EU-ja, na katerem bi lahko tudi sprejeli konkretne sklepe o pomoči evropskim proizvajalcem sadja in zelenjave.

Tudi Katar prepovedal uvoz zelenjave
Številnim državam, ki so sprejele zaščitne ukrepe, se je pridružil Katar in prepovedal uvoz svežih kumar, paradižnika ter solate iz Španije in Nemčije. Vse preostalo sveže sadje in zelenjava iz Evrope mora imeti zdravstveni certifikat, ki potrjuje odsotnost bakterije. Združeni arabski emirati so že pretekli teden prepovedali uvoz kumar iz Španije, Nemčije, Danske in Nizozemske. Rusija je v četrtek prepovedala uvoz vse sveže zelenjave iz vseh držav članic EU-ja, prav tako Portugalska in Libanon, čeprav so laboratorijski testi ovrgli teorijo, da so vzrok okužbe španske kumare.

V Veliki Britaniji je tako Nacionalno združenje kmetov govorilo z vsemi večjimi trgovci, da bi jim zagotovili, da podpirajo britanske pridelovalce in da bodo plačali dostojno ceno za njihove pridelke. Bojijo se namreč, da bi trgovci lahko izkoristili nesrečne razmere kot izgovor za spust cen pridelovalcem.