Liberalna stranka Justina Trudeauja je v ponedeljek zmagala na volitvah. Trudeau, nekdanji učitelj na srednji šoli in sin nekdanjega kanadskega premierja Pierreja Trudeauja, bo tudi sam postal verjetni novi premier Kanade. Foto: Reuters
Liberalna stranka Justina Trudeauja je v ponedeljek zmagala na volitvah. Trudeau, nekdanji učitelj na srednji šoli in sin nekdanjega kanadskega premierja Pierreja Trudeauja, bo tudi sam postal verjetni novi premier Kanade. Foto: Reuters

O tem je že obvestil ameriškega predsednika Baracka Obamo. Trudeau je med volilno kampanjo pozval, da je treba bojna letala CF-18 iz omenjenih držav umakniti do marca 2016. "Vsem, ki vas je skrbelo, da je Kanada izgubila svoj sočutni in konstruktivni glas v svetu, lahko v imenu 35 milijonov Kanadčanov sporočim, da smo se vrnili," je zagotovil Trudeau. Prihodnji premier obeta tudi povečanje humanitarne pomoči tujini, pa tudi sprejem večjega števila beguncev iz Sirije kot doslej. Skupaj okrog 25.000.

Kanada je lani v boj proti IS-ju do marca 2016 poslala bojna letala, poleg tega pa še 70 pripadnikov posebnih sil, ki naj bi urili Kurde na severu Iraka.

Kanada ostaja v koaliciji sil
Med prvimi svetovnimi voditelji se je Trudeau v torek pogovarjal s predsednikom južne sosede ZDA Barackom Obamo. Seznanil ga je s tem, da namerava uresničiti predvolilno obljubo o umiku kanadske vojske oziroma letalskih sil iz operacij proti IS-ju. Kanada sicer ostaja v koaliciji proti skrajni skupini, vendar pa v letalskih napadih ne bo več sodelovala. Kdaj naj bi se umik zgodil, 43-letni Trudeau ni navedel. "Misijo želimo končati odgovorno," je dejal na novinarski konferenci.

Trudeaujevi liberalci so v 338-članskem kanadskem parlamentu osvojili najmanj 184 sedežev, kar jim omogoča sestavo večinske vlade. Obama je Trudeauju čestital za zmago, obenem pa se je zahvalil konservativnemu premierju Stephenu Harperju za njegova prizadevanja za utrditev dvostranskih odnosov med ZDA in Kanado.

Odnosi med Obamo in Harperjem niso bili topli
Harper je sodeloval pri varnostnih vprašanjih, ne pa pri okoljskih temah. Kanado je leta 2011 umaknil od Kjotskega protokola o omejevanju izpustov toplogrednih plinov, skupaj z republikanci pa je močno pritiskal na Obamo, naj dovoli gradnjo naftovoda Keystone od Kanade do Mehiškega zaliva.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je novinarje opozarjal, da odnosov med državama ne morejo omejiti samo na vprašanje okrog naftovoda. Obljubil pa je, da se namerava Obama o tem odločiti, še preden januarja 2017 zapusti položaj. Usoda naftovoda je trenutno v rokah State Departmenta, ki mora podati priporočilo, odločil pa se bo Obama.

ZDA pričakujejo, da bo Kanada pod Trudeaujevim vodstvom dejavnejša pri iskanju svetovnega dogovora o podnebnih spremembah na konferenci konec leta v Parizu. To pričakujejo tudi Združeni narodi in generalni sekretar Ban Ki Mun je sporočil, da ima Kanada kot članica skupine držav G7 pomembno vlogo pri tem in upa, da jo bo odigrala.

Podobno upanje je ob čestitkah Trudeauju izrazil tudi gostitelj pariške konference o podnebnih spremembah francoski predsednik Francois Hollande. Harperjevo vodenje zunanje politike Kanade je med drugim prispevalo k temu, da je država izgubila tekmo za sedež v Varnostnem svetu na volitvah leta 2010 proti Nemčiji in Portugalski.