Ruska vojaška ladja na poti čez Bosporsko ožino. Foto: Reuters
Ruska vojaška ladja na poti čez Bosporsko ožino. Foto: Reuters
Ruski napadi v Siriji
Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetke napadov svojih letal v Siriji. Foto: EPA
Sirija
Podoba Sirije, države v razsulu. Foto: Reuters

"Za nas to ni videti kot nesreča, to je resna kršitev," je dejal Stoltenberg. "Na podlagi obveščevalnih podatkov, ki smo jih prejeli, lahko upravičeno rečem, da to ni podobno nesreči," je na sedežu Nata dejal Stoltenberg. Kot je pojasnil, je konec tedna dejansko prišlo do dveh kršitev turškega zračnega prostora.

Po njegovih besedah so ruske kršitve v Turčiji, sicer članici Nata, poleg tega v primerjavi s prejšnjimi ruskimi kršitvami zračnega prostora v Evropi trajale dalj časa. "Zaradi tega to jemljemo zelo resno," je dodal generalni sekretar Nata, ki je obenem poudaril, da tovrstni incidenti lahko vodijo v zelo resne položaje.

Stoltenberg ni želel ugibati o motivih Moskve, je pa posvaril pred ponovitvami. Kot je poudaril, je turški zračni prostor hkrati Natov zračni prostor. Nato je ob tem v izjavi pozval Rusijo, naj preneha napadati sirsko opozicijo in civiliste ter da naj boj proti IS-u uskladi z mednarodno skupnostjo. Kot so zapisali v izjavi, Rusijo svarijo pred "izjemno nevarnostjo tako neodgovornega ravnanja".
Rusko obrambno ministrstvo je v odgovor povabilo tuje vojaške poveljnike, naj z Moskvo usklajujejo njene zračne napade na cilje Islamske države v Siriji. Ob tem je namestnik obrambnega ministra Anatoly Antonov še dodal, da bi morale članice koalicije pod vodstvom ZDA, ki izvajajo zračne napade v Siriji, ruskim obveščevalcem predati podatke o pozicijah IS-a.

Erdogan svari Moskvo
Ankara je predtem zaradi drugega vdora ruskih letal v svoj zračni prostor znova poklicala na zagovor ruskega veleposlanika. Predstavnik turškega zunanjega ministrstva je dejal, da je rusko vojaško letalo turški zračni prostor kršilo tudi v nedeljo, ne le v soboto, kar je Rusija sicer priznala. Kot so pojasnili v Kremlju, se je sobotna kršitev zračnega prostora zgodila zaradi slabega vremena in da je ruski lovec v turški zračni prostor zašel le za nekaj sekund.
Oglasil se je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in Rusijo posvaril pred izgubo prijateljstva Ankare. "Če bo Rusija izgubila prijatelja, kot je Turčija, s katero veliko sodeluje, bo izgubila veliko stvari. To mora vedeti," je poudaril Erdogan, ki je izbral najostrejše besede na račun Rusije doslej, saj je Moskvo in njenega zaveznika Teheran tudi obsodil, da si prizadevata ohraniti državni teror sirskega predsednika Bašarja al Asada.

V zvezi z vdorom v turški zračni prostor pa je Erdogan še poudaril, da spričo tega seveda ni mogoče ostati potrpežljiv. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad odzivom Nata na incidente.

Turška lovska letala F-16 so rusko letalo prestregla južno od območja Jajladagi v provinci Hataj na jugu države ob meji s Sirijo in ga prisilila k vrnitvi v Sirijo, zunanje ministrstvo v Ankari pa je ostro protestiralo pri ruskem veleposlaniku v Turčiji. Rusko obrambno ministrstvo se je na očitke že odzvalo in dejalo, da je pripravljeno imeti s Turčijo pogovore, da bi preprečili "nesporazume" v Siriji.

Kerry: Turčija bi lahko letalo sestrelila
Ameriški državni sekretar John Kerry je tudi izjavil, da bi imela Turčija vso pravico, da rusko letalo sestreli. Moskva sicer trdi, da njena letala zadevajo cilje IS-a in drugih islamističnih skrajnežev.

"Naše oborožene sile imajo jasna navodila. Tudi če gre za ptico, bo prestrežena," pa se je na sobotni incident odzval turški premier Ahmet Davutoglu, a hkrati zavrnil možnost turško-ruske krize, saj "ostajajo kanali med državama odprti".

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so vojaška letala v 15 ponedeljkovih napadih zadela deset ciljev, med drugim so uničila 20 tankov, ki so jih skrajneži zasegli sirski vojski, dve nadzorni središči IS-a ter dve skladišči streliva v Homsu. Vladimir Komojedov, vodja vladnega obrambnega odbora, pa je izjavil, da ne izključuje možnosti, da bi Rusija točke upornikov napadla tudi z vojaškimi ladjami.

Rusi trdijo, da niso napadli Palmire
Je pa rusko obrambno ministrstvo danes zanikalo, da naj bi ruska vojaška letala bombardirala tarče v in okoli starodavnega sirskega mesta Palmira, kjer IS sicer pospešeno uničuje antične templje. Kot je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, ruska letala "v Siriji ne napadajo naseljenih območij, še posebej ne tamkajšnjih arhitekturnih spomenikov", zato je navedbe sirske televizije, ki so jih povzeli tuji mediji, označil za "popolne laži".

Palmira, nekdanje antično mesto, je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Islamski skrajneži so tam že uničili več artefaktov skoraj 2.000 let stare kulturne dediščine.