Kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer, ki je osvojil 36,8 odstotka glasov. Foto: EPA
Kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer, ki je osvojil 36,8 odstotka glasov. Foto: EPA
Presenečenje na volitvah v Avstriji

Hofer je po še neuradnih končnih izidih volitev dobil 36,4 odstotka glasov, Van der Bellen pa 20,4 odstotka. Neodvisna kandidatka Irmgard Griss je osvojila 18,5 odstotka glasov.

Uradni končni izidi bodo znani šele v ponedeljek zvečer, ko bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, vendar se izid ne more več spremeniti.

V FPÖ-ju z navdušenjem sprejeli rezultate
Norbert Hofer je v odzivu izrazil hvaležnost volivcem za zaupanje in pripomnil, da ni pričakoval tako visoke podpore. Šef FPÖ-ja Heinz-Christian Strache je dejal, da so danes pisali zgodovino in da prihaja novo politično obdobje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Hofer slavil tudi v drugem krogu. Gre sicer za največji uspeh FPÖ na katerih od zveznih volitev, saj doslej stranka na njih nikoli ni osvojila več kot 30 odstotkov glasov.

Kandidata vladnih strank doživela hud poraz
Socialdemokrat Rudolf Hundstorfer in kandidat Ljudske stranke (ÖVP) Andreas Khol sta dobila po 11,18 odstotka glasov, pri čemer je slednji dobil 135 glasov več. Khol se je na poraz le na kratko odzval: "Dan se ni končal tako, kot smo si želeli," in potožil, da je predvolilna kampanja postala "protestna".

Šesti kandidat, 83-letni gradbeni mogotec in ljubljenec tabloidov Richard Lugner pa je dobil le 2,4 odstotka glasov.

SPÖ in ÖVP izrazila razočaranje nad rezultati
Glavni tajnik socialdemokratov Gerhard Schmid je dejal, da gre za "zelo boleč poraz" in da bo stranka kot celota prevzela odgovornost zanj. Vodja poslanske skupine ÖVP v zveznem parlamentu ÖVP Reinhold Lopatka pa je poudaril, da Khol v kampanji ni dobil "poštene priložnosti".

Prvič po letu 1945 sta na predsedniških volitvah istočasno poraz doživeli tako ÖVP kot SPÖ, saj je od druge svetovne vojne predsednik vedno prihajal iz ene od teh dveh strank.

Volilna udeležba je bila višja kot na zadnjih predsedniških volitvah leta 2010, na volišča je prišlo nekaj manj kot 60 odstotkov volivcev, pred šestimi leti pa 53,6 odstotka.

Presenečenje na volitvah v Avstriji