Avstrijska vojska je sicer že na meji, vendar obrambni minister napoveduje njeno večjo angažiranost. Foto: Reuters
Avstrijska vojska je sicer že na meji, vendar obrambni minister napoveduje njeno večjo angažiranost. Foto: Reuters
false
Zaradi zaprtja balkanske begunske poti je število prebežnikov, ki vstopajo v Avstrijo in Nemčijo, močno upadlo. Foto: Reuters

Avstrija je februarja poostrila mejni nadzor, kar je povzročilo močan vpad prehoda prebežnikov v Nemčijo, ministrove besede pa naj bi pomenile ostrejši diskurz, poroča Reuters.

"Ker zunanje meje EU-ja še vedno niso učinkovito zavarovane, bo Avstrija kmalu uvedla strog nadzor na meji, to pa pomeni obsežnejše kontrole na meji na prelazu Brenner ob pomoči vojakov," je svojo napoved utemeljil Doskozil.

Za avstrijski časopis Oesterreich je nato sicer dejal, da ostaja odprto vprašanje, koliko vojakov bi lahko bilo napotenih na mejo. Njihovo število bo narekovala potreba, je dejal.
Vojska je že na meji
Avstrijska vojska sicer na meji že sodeluje s policijo pri obravnavi prebežnikov, lahko pa bi imeli večjo vlogo pri nadzoru meje, registraciji, humanitarni oskrbi in deportacijah, je še dejal avstrijski obrambni minister.

Ponovno je pozval k vzpostavitvi civilno-vojaške misije EU-ja, ki naj bi pomagala evropski agenciji za varovanje meja Frontex, kjer bi to bilo potrebno, kot recimo v Grčiji, Bolgariji in Italiji.

Zaradi zaprtja balkanske begunske poti je število prebežnikov, ki vstopajo v Avstrijo in Nemčijo, močno upadlo. Marca jih je prišlo manj kot 5.000, pa je sporočilo nemško notranje ministrstvo. Februarja jih je prišlo namreč 38.570, kar je še vedno precej manj kot januarja, ko je bilo teh ljudi 64.700.

Na Dunaju sicer menijo, da bodo nastale nove poti za prebežnike, skozi Bolgarijo ali Albanijo, obnavlja pa se tudi prehod v Italijo iz Libije čez Sredozemsko morje.

Več prebežnikov iz Libije?
V ponedeljek se bo sicer začel izvajati sporazum EU-Turčija, ki ima namen zaustaviti prihod prebežnikov v Evropo iz Turčije v zameno za politično in finančno podporo Ankari. Doskozil zato meni, da se bo - tudi ob lepšem vremenu - okrepil prihod prebežnikov čez Sredozemsko morje v Italijo.

Kritiki sporazuma s Turčijo svarijo, da bo Bruselj zaradi njega morda omilil svoja opozorila glede stanja človekovih pravic v Turčiji, človekoljubne agencije pa opozarjajo, da varovalke glede vračanja beguncev v Turčijo še niso vzpostavljene.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.