Bajtulah Mehsud - živ ali mrtev? Foto: EPA
Bajtulah Mehsud - živ ali mrtev? Foto: EPA

Eden tesnih sodelavcev v petek domnevno ubitega Bajtulaha Mehsuda, Hakimulah Mehsud, je najprej zanikal, da bi bil dozdajšnji voditelj talibanov ubit skupaj z drugo ženo, bratom in s sedmimi telesnimi stražarji pred tremi dnevi v napadu v Južnem Vaziristanu, nato pa je na srečanju vodstva talibanov, ki naj bi razpravljalo o tem, kdo bo nasledil Mehsuda, sam padel pod streli tekmeca za ta položaj.

Pakistanske oblasti so v petek sporočile, da je bil Mehsud skoraj zagotovo ubit, neodvisnih dokazov o tem, ali je živ ali ne, pa ni. Nekateri analitiki sumijo, da je vodstvo pakistanskih talibanov razdvojeno glede tega, kdo naj bi postal njihov naslednji vodja, z zanikanjem smrti Mehsuda pa naj bi želeli pridobiti nekaj časa, da izberejo novo "številko ena" pakistanskih talibanov.

Kot kaže, so se, da bi imenovali novega voditelja, pomembni predstavniki talibanov že sešli, nasprotja pa so se končala s smrtjo enega izmed mogočih naslednikov.

Zahodne vlade, ki imajo v sosednjem Afganistanu enote, nestrpno čakajo, ali bo novi voditelj pakistanskih talibanov preusmeril pozornost z boja proti pakistanskim oblastem in se odločil za sodelovanje z afganistanskimi uporniki pod vodstvom Mule Mohameda Omarja, ki bijejo hud boj z zahodnimi silami.