Med priprtimi novinarji je tudi Nedim Sener, ki ga je lani International Press Institute imenoval za svetovnega novinarskega heroja. Foto: Reuters
Med priprtimi novinarji je tudi Nedim Sener, ki ga je lani International Press Institute imenoval za svetovnega novinarskega heroja. Foto: Reuters

V četrtek je turška policija preiskala stanovanja desetih novinarjev v Ankari in Carigradu ter jim zasegla računalnike in drugo opremo. Racija proti novinarjem je del širše preiskave zarote, za katero pa kritiki vlade menijo, da je le izgovor za utišanje. Turške novinarje sumijo povezanosti s skrajno nacionalistično mrežo Ergenekon, ki naj bi leta 2003 skušala spodnesti vlado premierja Recepa Tayyipa Erdogana. To bi izvedli z umori in bombnimi napadi, s čimer naj bi spodbudili nemire in izzvali posredovanje vojske.

Po trditvah turškega tožilstva je Ergenekon oborožena teroristična organizacija, a kritiki opozarjajo, da se je celotna preiskava sprevrgla v kampanjo proti nasprotnikom vladajoče stranke. Čeprav so doslej v okviru preiskave odkrili več skrivališč orožja, je njena kredibilnost splahnela, potem ko se je policija z aretacijami spravila nad intelektualce, ki so znani po svojih protivladnih stališčih. Več osumljencev je policijo obtožilo, da ponareja dokaze.

Številni novinarji na sodiščih
Evropski komisar za širitev Stefan Füle je kandidatko za članstvo v Evropski uniji opozoril, da v Bruslju z zaskrbljenostjo spremljajo policijske akcije proti novinarjem. Iz Bruslja so tudi opozorili na veliko število sodnih procesov proti novinarjem na turških sodiščih. Veliko novinarjev preiskujejo prav zaradi njihovega pokrivanja domnevnega poskusa strmoglavljenja turške vlade.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je turške oblasti pozvala k izpustitvi zaprtih novinarjev in k prenehanju zastraševanja predstavnikov sedme sile. Zaskrbljenost so izrazili tudi v Washingtonu in tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da zadevo podrobno spremljajo in ob tem Turčijo pozivajo, da preiskavo vodi na transparenten način.

V Carigradu se je na protestnem shodu, ki so ga organizirali novinarji, zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so zahtevali izpustitev zaprtih novinarjev. Malo manjši protestni shod je potekal v prestolnici Ankara, kjer se je zbralo okoli 500 novinarjev, ki so izražali nezadovoljstvo nad pomanjkanjem medijske svobode pod premierjem Erdoganom.