V močni eksploziji je umrlo najmanj 45 ljudi. Foto: EPA
V močni eksploziji je umrlo najmanj 45 ljudi. Foto: EPA

Za zdaj si še nobena skupina ne lasti zaslug za napad, ki se je zgodil blizu mošeje v času, ko so se verniki vračali z večerne molitve. V napadu je bilo uničenih več stavb, druge je zajel požar, eksplozija pa je povzročila tudi električni mrk v delu mesta.

Policija preiskuje, ali je šlo za samomorilski napad. Nekatera poročila govorijo tudi o drugi ekploziji. V napadu je bilo ranjenih tudi najmanj 150 ljudi, je sporočila policija. Sorodniki in tamkajšnji prebivalci so v ponedeljek zjutraj še iskali žrtve med ruševinami.

Šiiti tarče
Pakistanski vodilni politiki in verski vodje so pohiteli z obsodbami napada, največjega zoper šiitsko manjšino, ki je sicer tarča pogostih napadov sunitskih militantnih skupin. Toda kot poroča BBC, je sposobnost oblasti, da varujejo šiite, na prizkušnji, volitve pa so za vogalom.

Samo lani je bilo po nekih ocenah v napadih v Pakistanu ubitih okoli 400 šiitov. A letos je bilo samo v prvih dveh mesecih v dveh ločenih napadih ubitih že skoraj dvesto ljudi.

Sunitske skupine, kot je Laškar-e-Jangvi, že dolgo obravnavajo šiitske muslimane za krivoverce in so v zadnjih letih stopnjevali napade nanje. Policija je odkrila, da imajo dostop do velikih količin orožja in eksploziva.

Pakistansko vrhovno sodišče je lani oblasti pozvalo, naj pripravi strategijo za učinkovitejšo zaščito šiitskih mislimanov. Karači sicer se ne deli zgolj na podlagi verske, temveč tudi etnične pripadnosti.

Protestna stavka
Danes v več mestih v pokrajini Sind poteka stavka, ki jo je sklicalo zavezništvo političnih skupin. Ustavljen je javni prevoz, zaprte pa so tudi bancinske postaje. Šiitske skupine so razglasile tridnevno žalovanje.