Tihomir Orešković je izjavil podporo Tomislavu Karamarku. Foto: Reuters
Tihomir Orešković je izjavil podporo Tomislavu Karamarku. Foto: Reuters
Božo Petrov z Mostom ne podpira več podpredsednika vlade. Foto: EPA

Karamarko je sicer "preživel" glasovanje o nezaupnici telefonski seji vlade, saj ga je podprlo 16 ministrov, sedem članov vlade iz Mosta pa je glasovalo za njegovo razrešitev, poroča Jutarnji list. Nezaupnico proti Karamarku so v saboru sicer vložili opozicijski socialdemokrati (SDP) bivšega premierja Zorana Milanovića in poslanec HSU Silvano Hrelja po razkritju donosnega poslovanja Karamarkove soproge Ane z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem.

Kot menijo, Karamarko zaradi teh povezav ne more sprejemati objektivnih in nepristranskih odločitev v interesu Hrvaške in hrvaških državljanov. Sabor mora o predlogu za Karamarkovo odstavitev odločiti predvidoma najkasneje do 18. junija.

Prvi mož Mosta Petrov je presenetil z napovedjo, da bo njegova stranka nezaupnico proti Karamarku podprla. To so ministri iz vrst Mosta potem tudi uresničili na seji vlade, na kateri se je odločalo o stališču vlade do nezaupnice. Po mnenju analitikov je Most s tem napovedal predčasne volitve na Hrvaškem, še posebej, če bo na koncu nezaupnica Karamarku v saboru izglasovana.

Most si ne želi novih volitev
Petrov je po odločitvi vlade novinarjem povedal, da v Mostu sicer niso za nove volitve, vendar pa da ne morejo podpirati starih vzorcev obnašanja in da pričakujejo, da bo Karamarko prevzel odgovornost, HDZ oz. Domoljubna koalicija pa predstavila novega podpredsednika vlade.

"Ne moremo prevzeti vloge, v kateri bi podpirali stare vzorce preračunavanj in izbrali manjše zlo. Ne moremo podpreti take odločitve, ker bi izdali svoja načela in tu ni kompromisov," je dejal Petrov in dodal: "Naš cilj je stabilizacija vlade, pa tudi postavljanje drugih standardov v politiki."

Orešković podpira Karamarka
Premier Tihomir Orešković Karamarka podpira: "Pustite institucijam, da opravljajo svoje delo," je dejal Orešković. Dodal je, da je njegovo stališče drugačno od Petrovovega in da je "interes državljanov te države, da ta vlada ostane". "Upam, da bomo našli rešitev in da bo razum prevladal," je na kratko pristavil premier.

Karamarko je v pogovoru za sarajevski Dnevni avaz poudaril, da ne obstaja nobena afere, zaradi katere bi bil v navzkrižju interesov, in ocenil, da je opozicija v njegovem primeru z napadi na njegove družinske člane "prestopila mejo". Glede napovedi Mosta, da ga ne bodo podprli, je dejal, da stranka "hodi po tankem ledu", ko zahteva njegov odstop, hkrati pa "krivce za lastne napake, namesto med svojimi člani, išče pri drugih".

"Vlade Mostu ne bo uspelo zrušiti"
Na glasovanje o nezaupnici se je oglasil Karamarko: "HDZ si bo z vso svojo močjo in energijo prizadevala, da ta vlada ostane in da je ne Most niti Božo Petrov, ne glede na to, v katerem scenariju sodelujejo, ne bodo uspeli zrušiti."

Novinarje je nagovoril ob robu seje predsedstva HDZ, ki je zasedalo pred sobotnim volilnim kongresom stranke, na katerem bodo volili člane glavnih organov stranke. Takrat bo tudi jasno, ali si bo Karamarko zagotovil nedvomno podporo, potem ko je kot edini kandidat za predsednika stranke prejšnji mesec zmagal na volitvah v HDZ.