Tomislav Karamarko je dejal, da je njegov odstop simbolične narave. Foto: EPA
Tomislav Karamarko je dejal, da je njegov odstop simbolične narave. Foto: EPA
Orešković je pozval vse udeležence v političnem procesu na Hrvaškem, naj pokažejo največjo možno odgovornost in potrpežljivost. Foto: Reuters
Karamarko je v torek izjavil, da pričakuje, da bo komisija ugotovila, da ni bil v navzkrižju interesov. Foto: Reuters
Hrvaška vlada pred razpadom
Karamarko je odstopil
Hrvaška politična kriza se razpleta

"Kar se dogaja zadnji mesec, je negledljivo za ljudi ... to se mora ustaviti. Pred nekaj dnevi sem napovedal, da bi bil s svojim primerom zgled, zato sem odstopil," je sporočil svojo odločitev novinarjem predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko. Z mesta prvega podpredsednika sabora je odstopil zato, da je drugim zgled, naj storijo isto in se nehajo "mrcvariti" ter dajo prostor drugim, svežim obrazom, ki niso politično obremenjeni. Poudaril je, da odstop ni povezan z današnjo ugotovitvijo komisije, da je bil v navzkrižju interesov, obtožbe, ki jih sicer vseskozi zavrača.

Pri tem je k odstopu znova pozval drugega podpredsednika sabora Božidarja Petrova kot tudi premierja Tihomirja Oreškovića in napovedal, da bodo v četrtek odločali o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-jem. Znova je ponovil razloge, zaradi katerih HDZ, ki ima v saboru največ poslancev, zahteva njegov odstop. To so; nefunkcionalnost vlade, nekorekten odnos koalicijskega parterja Mosta in Oreškovića do HDZ-ja.

Kot poroča portal Večernji, HDZ potrebuje glasove 76 poslancev "za rušitev premierja" in preoblikovanje vlade, ki pa jih za zdaj nima, razen, če bi ga podprl opozicijski SDP, ki je prav tako za menjavo premierja. Če bo Oreškoviću res izglasovana nezaupnica, ima HDZ 30 dni časa, da predsednici Kolindi Grabar - Kitarović predloži podporo 76 poslancev, s čimer bi Karamarko, kot predsednik HDZ-ja, dobil mandat za sestavljanje nove vlade, sicer sledijo predčasne volitve.

Opozicija za razpustitev sabora
Če se HDZ prizadeva za preoblikovanje vlade, pa opozicija vztraja pri razpustitvi sabora in predčasnih volitvah. Predsednik največje opozicijske stranke Zoran Milanović je danes potrdil, da bodo v primeru glasovanja o nezaupnici Oreškoviću podprli odpoklic, ker si prizadevajo za čimprejšnje volitve. Raziskave pa kažejo, da si tudi skoraj 70 odstotkov vprašanih na Hrvaškem želi predčasne parlamentarne volitve.

HDZ predlaga Zdravka Marića
Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bo pomenilo tudi padec vlade. Predsednik HDZ-ja je danes tudi izrazil prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo podprla mandatarja za prihodnjo hrvaško vlado in finančnega ministra Zdravka Marića. Opozicija na čelu s SDP-jem zahteva čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve.

V četrtek glasovanje nezaupnice Oreškoviću
Izjavo za medije sta podala tudi Božo Petrov in Tihomir Orešković. Petrov je dejal, da bo odstopil, če bo to od njega zahteva stranka in bo to v korist države. Jasen pa je bil, da Most vztraja pri tem, četudi on odstopi, da Orešković ostane predsednik vlade, sicer sledijo predčasne volitve.

Orešković pa je pozval vse udeležence v političnem procesu na Hrvaškem, naj pokažejo največjo mogočo odgovornost in potrpežljivost. Verjame, da bosta vladni stranki Domoljubna koalicija in Most neodvisnih list presegli razlike ter da bo vlada po stabilizaciji nadaljevala delo v interesu državljanov. Orešković se je opravičil, ker ni bil pripravljen odgovarjati na novinarska vprašanja, in je napovedal, da bo na vsa odgovoril v četrtek na seji v saboru. Premier je že prejšnji teden napovedal, da bo v saboru branil svojo osebno čast in čast institucije predsednika vlade pred, kot je dejal, lažnimi obtožbami HDZ-ja.

Komisija: Karamarko v navzkrižju interesov
Karamarko se je z današnjim odstopom izognil tudi saborskemu glasovanju o nezaupnici zaradi politične odgovornosti v primeru poslovnih povezav podjetja njegove soproge s svetovalcem Mola in dolgoletnim prijateljem Josipom Petrovićem.

Komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je odločala o Karamarku zaradi poslovnih povezav madžarskega podjetja Mol, ki je zaradi Ine v sporu s hrvaško vlado, in njegove soproge Ane Karamarko s svetovalcem Mola Josipom Petrovićem. Ugotovili so, da je bil Karamarko zaradi osebnih in poslovnih interesov v položaju, ko so zasebni interesi lahko vplivali na njegovo nepristranskost pri odločanju v vladi. Prav tako so odločili, da je imel predsednik HDZ-ja zasebne poslovne povezave s Petrovićem tudi prej.

"Uradnik Tomislav Karamarko ni ravnal v skladu z obvezo ohranitve lastne verodostojnosti in zaupanja državljanov kot tudi odgovornega opravljanja dolžnosti prvega podpredsednika vlade ter je tako kršil načela delovanja, kot jih določa zakon o preprečevanju navzkrižja interesov," je danes sporočila predsednica komisije Dalija Orešković. Tako je bilo tudi mogoče navzkrižje interesov, zaradi česar Karamarko ne sme sodelovati pri odločanju vlade o arbitražnem postopku proti Molu niti pri drugih odločitvah o Ini, so dodali.

Hrvaška vlada pred razpadom
Karamarko je odstopil
Hrvaška politična kriza se razpleta