Spor je zanetila Danska. Foto: EPA
Spor je zanetila Danska. Foto: EPA
Karikature v francoskem časopisu
Objava karikatur je sprožila burne odzive na obeh straneh. Foto: EPA

Če v 48 urah ne dobijo opravičila zaradi žaljenja islama, bodo predstavništvo uničili, so zagrozili skrajneži Islamskega džihada. Oborožena frakcija Fataha pa je državljane Norveške, Danske, Francije in Nemčije opozorila, da bodo v nevarnosti, če opravičila v kratkem ne bo. Unija je grožnje označila za nesprejemljive in sporočila, da je njeno osebje v Gazi varno.

Oboroženi Palestinci so kasneje iz hotela v Nablusu na Zahodnem bregu ugrabili nekega Nemca, ki pa so ga kmalu nato izpustili. Nemec dela kot prostovoljec pri nevladni organizaciji.

Nekatere muslimanske države so iz Danske, ki je prva objavila karikaturo preroka Mohameda z bombo v turbanu, kar spominja na terorista, že umaknile veleposlanike in bojkotirajo izdelke danskih proizvajalcev. Verska čustva muslimanov je prizadela tudi karikatura Mohameda, ki pravi, da v raju že zmanjkuje devic za vse samomorilske napadalce.

Številni časopisi v Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in v Španiji so objavili dansko karikaturo v znamenje podpore svobodi govora. Organizacija Novinarji brez meja je sporočila, da odzivi v arabskem svetu kažejo na temeljno pomanjkanje razumevanja svobode tiska kot nujno potrebnega sestavnega dela demokracije.

Jacques Lefranc, urednik francoskega časnika France Soir, ki je objavil neko drugo karikaturo preroka, je bil odpuščen. Lastnik časopisa, ki je egiptovskega rodu, ga je obtožil žaljenja muslimanov in se vsem, ki jih je karikatura prizadela, opravičil. Karikatura na naslovnici tega časopisa prikazuje like iz budistične, judovske, krščanske in muslimanske religije, ki skupaj sedijo na oblaku, napis pa pravi: "Ne skrbi, Mohamed. Vsi smo že bili karikirani tukaj."

So karikature žaljive ali ne? Komentirajte na forumu.
Izjave o spornih karikaturah
"Dovolj naukov teh nazadnjaških fanatikov! Samo zato, ker Koran prepoveduje slike Mohameda, še ne pomeni, da se morajo temu ukloniti tudi nemuslimani."
- Eden urednikov France Soirja

"Mi, 1,4 milijarde muslimanov, ne moremo dopuščati, da nekdo žali našega preroka in ga predstavlja v napačni podobi. Če bi kdo izvedel fatvo nad odpadnikom Salmanom Rushdijem, si nihče od teh preprostežev ne bi upal diskreditirati preroka."
- Vodja libanonskega Hezbolaha

"Načelo svobode tiska, ki ga francoske oblasti zagovarjajo povsod po svetu, ne bo postavljeno pod vprašaj."
- Francoski zunanji minister

"Urade bomo skrbno nadzorovali. In če bodo evropske države nadaljevale napade na islam in preroka Mohameda, bodo od tega poslopja ostale le ruševine!"
-
Pripadnik palestinskih skrajnežev

"Nihče na Zahodu nima pravice biti zaščiten pred satiro."
- Nemški časopis Die Welt

"Če bi danska karikatura prikazovala judovskega rabina, nikoli ne bi bila objavljena."
- Arabski časnik Aškar al Avsat