Ogenj pred evropskimi veleposlaništvi v Aziji ali na Bližnjem vzhodu ni več nič nenavadnega. Foto: EPA
Ogenj pred evropskimi veleposlaništvi v Aziji ali na Bližnjem vzhodu ni več nič nenavadnega. Foto: EPA
Protesti v Jordaniji
Državljani in imetje Danske so še vedno tarča napadov jeznih muslimanov. Foto: EPA

V Iranu so se protestniki že drugi dan zapored znašali nad danskim veleposlaništvom, v afganistanskem mestu Majmana pa je policija streljala na protestnike, ki so napadli norveško oporišče, in štiri ubila.

Približno 200 protestnikov je metalo kamenje, pri tem pa so bili trije ljudje ranjeni. V Heratu na zahodu države je protestiralo 3.000 ljudi in kamenjalo oporišče italijanskih mirovnih sil. Nato je v Afganistan že napotil okrepitve, da bi umiril strasti.

Danski premier Anders Fogh Rasmussen je vse muslimane po svetu pozval k dialogu. Ob tem je zatrdil, da je konflikt zaradi spornih karikatur, katere so prvi objavili danski mediji, prerasel v mednarodno krizo. Poudaril je še, da Danska nikakor ni država, ki bi bila sovražna do muslimanov. Rasmussena je po telefonu poklical tudi predsednik ZDA George Bush in mu zagotovil podporo v prizadevanjh za normalizacijo razmer.
Talibani so medtem islamski svet pozvali, naj razglasi sveto vojno, tiskovno predstavništvo talibanov pa je poudarilo, da so njihove tarče vsi tuji zavojevalci Afganistana, zaradi žalitev pa bodo še posebej napadali Dance.

Oglasil se je tudi vrhovni iranski voditelj ajatola Ali Hamenej in objavo karikatur označil za izraelsko zaroto, ki jo je sprožila jeza zaradi zmage Hamasa na palestinskih volitvah.

EU išče rešitev
Predsedujoča EU-ju Avstrija je muslimanske države pozvala, naj upoštevajo Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih ter zavarujejo diplomatske misije članic Unije, Evropska komisija pa je Iran posvarila pred napovedano odpovedjo trgovinskih povezav z evropskimi državami, s katero se je Teheran odzval na karikature.

Parlament v nigerijski zvezni državi Kano je v znak protesta prepovedal prodajo vseh danskih in norveških izdelkov in razveljavil 23 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup 70 avtobusov iz Danske.
Na seznamu tudi Hrvaška
Seznamu časnikov, ki so objavili karikature preroka Mohameda, se je v torkovi izdaji pridružil tudi hrvaški tednik Nacional. Objavili so jih na naslovnici, dejanje pa je že sprožilo vrsto odzivov, zlasti med tamkajšnjimi Bošnjaki in pripadniki islamske vere.

Hrvaška vlada je objavo označila za uredniško napako tednika, premier Ivo Sanader pa je izrazil obžalovanje, da se je to zgodilo tudi v njihovi državi. Tamkajšnji mediji pišejo, da se je zaradi tega povečala ogroženost Hrvaške.